‘Mensen met een beperking verdienen een kans’

‘Mensen met een beperking verdienen een kans’

“Het is niet de bedoeling dat mensen met een beperking thuis in een hoekje zitten te verpieteren. Ze moeten het leven juist oppakken.”

Cariben, Oranjestad

2018
31.968,=

“Op Aruba zie je niet zoveel mensen met een beperking terwijl ze er wel zijn. Waarschijnlijk denken mensen nog steeds dat gehandicapten thuis bij hun familie moeten blijven. Maar ook zij hebben gevoelens en wensen. Sommigen willen gewoon hun eigen leven leiden. Wij begeleiden mensen met een beperking naar werk en blijven ze steunen”, vertelt jobcoach Lionel Rumnit van stichting Trampolin pa Trabou.

Waarderen

“Bij ons komen mensen met verschillende beperkingen met elkaar in contact. Ze leren zo heel veel van elkaar en gaan elkaar meer waarderen. Het is echt de blinde leidt de dove en andersom”, legt Lionel uit. “Bovendien wordt hun vermogen om met anderen om te gaan groter.”

Maatschappelijk ondernemen

“Voor ondernemers biedt onze stichting de perfecte mogelijkheid om maatschappelijk te ondernemen. Onze cliënten zijn misschien niet de mensen die alles kunnen, maar ze willen graag werken en meedraaien in de maatschappij. Ze verdienen een kans.”

Kwaliteiten

“We werken op basis van drie principes: instroom, doorstroom en uitstroom. We kijken eerst waar de kwaliteiten van onze cliënten liggen. Na het voltooien van trainingen volgt een stage. Als dat allemaal is gelukt, beginnen we met de bemiddeling naar een baan.”

Cateringservice

De stichting werkt samen met een uitzendbureau. “Samen kijken we of er geschikte vacatures zijn. Ook hebben we zelf een cateringservice. Daarnaast maakt een aantal cliënten in opdracht van een bedrijf allerlei soorten producten met gember, van siroop tot sauzen. De medewerkers zijn heel trots dat ze hieraan mogen meewerken. Je ziet hun zelfvertrouwen groeien.”

Keuken

“Verder maken we een aantal mensen wegwijs in de keuken. Dan kunnen ze bijvoorbeeld in een hotel of saladebar gaan werken. Een kok leert hen snijtechnieken en gerechten bereiden van lokale producten. Aan het eind ontvangen ze een certificaat. Dat is voor hen een bewijs dat ze iets kunnen.”

Wilskracht

Lionel is iedere keer weer onder de indruk van de wilskracht van zijn cliënten. “Als ze iets willen maar het niet kunnen, doen ze zo hun best dat ze het uiteindelijk wel kunnen. Die motivatie is een van de mooiste dingen om te zien. Ze zijn gedreven. Op hun vrije dag bellen ze op omdat ze willen werken en als ze ziek zijn moet je ze echt naar huis sturen. Ze doen erg hun best om hun baas blij te zien.”

Integreren

“Onze cliënten willen dus heel graag. Ik geloof in hen en grijp dan ook elke gelegenheid aan om ervoor te zorgen dat ze meer kunnen integreren in onze maatschappij. Uiteindelijk wil ik bereiken dat het niet vreemd is om mensen met een handicap gewoon op straat en in de winkels tegen te komen.”

Het Oranje Fonds steunde de stichting al eerder. Het laatste bedrag, € 31.968,=, is bedoeld voor de doorontwikkeling.  

Meer informatie over Trampolin pa Trabou.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte