‘Ik heb mijn leven weer op orde’

‘Ik heb mijn leven weer op orde’

“Zonder Fier had ik waarschijnlijk nog steeds als een hoopje ellende op de bank gezeten. Ik had het in m’n eentje niet aangekund. En ik was zeker niet begonnen met een bakkersopleiding.”

Friesland, Leeuwarden

2017
250.000

Jessica (26) is een van de vrouwen die hulp kreeg om haar leven weer op de rit te krijgen. “Ik ben ontvoerd geweest. Er zijn toen geen fijne dingen gebeurd. Ik ben bij Fier terechtgekomen voor traumabehandeling”, vertelt ze openhartig. De stichting biedt onder meer in Leeuwarden hulp aan slachtoffers, getuigen en plegers van geweld dat plaatsvindt in relaties.

Vertrouwd

“Voordat ik ernaartoe ging, kon ik eigenlijk helemaal niks meer. Ik zat thuis voor de tv en dat was het wel. De stichting heeft me met alles geholpen. Het voelde direct als een vertrouwde plek. Ik ben aan de slag gegaan in een van de leerbedrijven en uiteindelijk zelfs begonnen met een opleiding. Ik heb mijn leven weer op orde.”

Participeren

“En dat is precies de bedoeling van ons project Leren participeren”, vertelt Teamleider Maatschappelijke Participatie Annemarie van Rijn. “Allereerst gaat het altijd om veiligheid bieden. Daarnaast zetten we in op traumaverwerking en vervolgens kijken we naar de toekomst. Er wordt gewerkt aan trauma, trots en toekomst. We leiden de meiden bijvoorbeeld naar een opleiding zodat ze uiteindelijk een betaalde baan vinden. Ze leren hier weer deel te nemen aan de maatschappij.” 

Leerbedrijven

“Een van onze leerbedrijven is de bakkerij. Er is ook een naaiatelier. Vanaf de eerste dag dat mensen hier binnenstappen, krijgen ze onderwijs. Vaak hebben ze een gat in hun schoolcarrière, zijn laagopgeleid of hebben geen startkwalificaties. We willen ze stimuleren, motiveren en hun talenten laten ontdekken om aan de slag te gaan. Als je later geen baan hebt, is de kans op terugval groot.”

Maatjes

“Bij het project horen ook maatjes met wie de vrouwen en meiden leuke dingen doen. Ze gaan samen naar de stad of een museum. Anderen geven huiswerkbegeleiding. Sommigen zijn motivator. Als iemand Fier verlaat, dan blijft de motivator in de buurt totdat er echt een baan of studie is gevonden. Het gaat dus niet alleen om behandelen, maar ook om het leven daarna.”

Dagbesteding

Jessica kwam door een tip van haar therapeut in de bakkerij van Fier terecht. “Ik vond koken wel al leuk, maar bakken deed ik nog niet. Het begon als dagbesteding maar op een gegeven moment werkte ik er zo’n dertig tot veertig uur in de week. Ik haalde voldoening uit het bakken.”

Sociale contacten

Ook kreeg ze sociale contacten. “Ik begon weer te praten. Iedereen zit wel met iets. We hadden serieuze en goede gesprekken maar tijdens het bakken werd het ook luchtiger. Nu doe ik een opleiding om bakker te worden. Ik ben heel blij dat Fier me heeft gestimuleerd om naar school te gaan.”

Terugkomen

“We hopen dat aan het einde van de rit iedereen een startkwalificatie heeft gehaald, een betaalde baan heeft en woont zoals ze wil wonen”, vult Annemarie aan. Met de opleiding van Jessica gaat het hartstikke goed. “Door mijn werkervaring heb ik het eerste jaar versneld gedaan. Ik hoop uiteindelijk een paar jaar in een bakkerij te werken om ervaring op te doen, maar het mooiste zou zijn om bij Fier terug te komen. Dan kan ik vanuit mijn eigen ervaring andere meiden helpen en hen leren bakken.”

Tip

Bij het indienen van een aanvraag voor steun van het Oranje Fonds adviseert Annemarie aan de lange termijn te denken. “Als je iets opzet, moet je kijken of er echt toekomst in zit. Maak een plan waarin duidelijk staat waarom de steun van belang is. En werk samen met andere partijen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en samen bereik je zoveel meer.” 

De stichting kreeg van het Oranje Fonds voor meerdere jaren in totaal   
€ 250.000,=. Dat geld werd drie jaar gebruikt voor onder meer personeelskosten en het inrichten van de leerbedrijven. 

Meer informatie over Fier
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Foto: Lucas Kemper

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte