placeholder

Heart-Centered Leadership Foundation: ‘Ook als je opgroeit op een klein eiland kun je je dromen verwezenlijken’

Hij kwam niet als bezoeker naar een Impact Café, maar was toevallig aanwezig. “Ik vroeg of ik foto’s kon maken van de bijeenkomst en luisterde ondertussen waar het over ging. Ik was op slag verliefd toen ik hoorde waar ze voor staan: jongeren een kans geven het beste uit zichzelf te halen. Ik wist meteen dat ik iets wilde bijdragen.”

Locatie:
Aruba

Elajiah (16) heeft het over Impact Activities op Aruba. Het is een project van de Heart-Centered Leadership Foundation. De stichting op Aruba helpt jongeren hun leven vorm en betekenis te geven. Activiteitencoördinator Xaui (21): “Dat doen we vooral door positieve energie te verspreiden. We brengen jongeren samen en helpen hen aan een betere toekomst door ze in hun kracht te zetten. We laten ze weten dat alles mogelijk is.”

Ze ging als vrijwilliger aan de slag toen ze 16 jaar was. “Wij geloven in het versterken van jongeren, zodat ze kunnen deelnemen aan de samenleving en ook iets terug kunnen doen voor de gemeenschap. We zijn familie en helpen elkaar.” Zelf kreeg ze meer zelfvertrouwen en leerde ze hoe belangrijk het is om naar zichzelf te luisteren.

 

"We helpen jongeren aan een betere toekomst door ze in hun kracht te zetten. We laten ze weten dat alles mogelijk is"
Xaui
Heart-Centered Leadership Foundation

Elkaar gedag zeggen

Tijdens de Impact Cafés begeleidde ze eerder de gesprekken. “We hoorden over Impact Cafés in Nederland. Op Aruba kenden we dat niet. Er waren geen bijeenkomsten waar jongeren over bepaalde onderwerpen praten, maar we wilden dat wel. We begonnen met een pilot in verschillende districten. Toen bleek dat er interesse was, zijn we het op scholen in San Nicolas gaan uitvoeren. Daar brengen we jongeren weer met elkaar in contact. Sommigen spraken niet eens met elkaar. Door ons zeggen ze elkaar gedag. Dat is een kleine verandering, met een grote sociale impact.”

Want veel jongeren hangen alleen maar gamend op de bank. “Ze zijn opgevoed met een scherm en hebben weinig sociale vaardigheden. Ze doen verder niks. Op het eiland zijn er ook geen plekken waar ze naartoe kunnen gaan. Vroeger waren er nog wijkcentra waar activiteiten werden georganiseerd, maar dat gebeurt niet meer. Wij bieden een plek waar ze zich op hun gemak voelen en waar iedereen elkaar respecteert. Zo leren ze dat ze met elkaar kunnen praten en dat andere mensen hun leven verrijken. In de praktijk blijkt ook dat ze sociale contacten nodig hebben. Een jongen zei tijdens een Impact Café dat hij over het spel Pacman wilde praten in plaats van het te spelen.”

“Door onze bijeenkomsten willen we hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn vergoten en bijdragen aan een positief zelfbeeld. Dat doen we door antwoord te vinden op vragen als wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? En we verspreiden positieve vibes: niet kijken naar wat niet is gelukt, maar naar wat je wél hebt bereikt.”

 

"We leren jongeren niet te kijken naar wat niet is gelukt, maar naar wat ze wél hebben bereikt"
Xaui
Heart-Centered Leadership Foundation

Elajiah meldde zich aan voor de workshops, maar werd al snel vrijwilliger. Hij zit in de Heart-Centered Youth Leaders-groep. Als dj zet hij zijn skills in tijdens bijeenkomsten, hij fotografeert en zette een geluidssysteem op. “Door deze stichting heb ik geleerd wat mijn verantwoordelijkheden zijn. Het is goed om te leren en ervaringen van anderen te horen.”

Impact Week

Xaui: “We hebben veel meer vrijwilligers nodig om de cafés op scholen te organiseren. Nu we handen tekort komen, proberen we met activiteiten veel jongeren tegelijkertijd te bereiken.” Een voorbeeld is de Impact Week. “Het is een 5-daags programma voor jongeren tussen 13 en 17 jaar. Ze doen mee aan interactieve workshops. Onderwerpen zijn onder meer grenzen stellen, positieve communicatie, kritisch denken, samenwerking en zelfbewustzijn.”

Elajiah gelooft dat de stichting met de juiste mentaliteit en de juiste ervaring heel groot kan worden. “Veel jongeren proberen hun vleugels te spreiden. Bij ons kan dat. Er is nu een plek waar ze heen kunnen. En ik wil dat iedereen dat weet.” Xaui: “Als we het hebben over de impact die we maken, dan is Elajiah eigenlijk het perfecte voorbeeld. Hij was zo geïntrigeerd door ons.” Elajiah: “Ja, deze stichting betekent voor mij echt hoop.” Xaui denkt meteen aan het woord inspiratie. “Jongeren maken het verschil. We moeten ze leren dat ze hun dromen kunnen verwezenlijken. Ook als je opgroeit op een klein eiland.”

De organisatie probeert op allerlei manieren aan geld te komen. De financiële bijdrage van het Oranje Fonds geeft lucht om projecten te organiseren. Xaui: “Het gebrek aan geld houdt ons tegen. Aruba zou een stuk mooier zijn als we genoeg geld hadden. De nominatie voor een Appeltje van Oranje laat zien dat we goed bezig zijn. En dat je nooit moet opgeven. We brengen een verandering teweeg en maken echt impact. Ook zet het onze jongeren in de spotlights. Ik hoop dat zij zich ook trots voelen. We zijn zo klein, maar eigenlijk heel groot.”

Zo doet de Heart-Centered Leadership Foundation ertoe voor jongeren 
De Heart-Centered Leadership Foundation op Aruba geeft jongeren de kans het beste uit zichzelf te halen voor een betere toekomst. Door het organiseren van Impact Cafés denken ze niet alleen na over zichzelf en hun dromen, maar raken ze ook met elkaar in gesprek.

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor de Heart-Centered Leadership Foundation 
Door de financiële steun van het Oranje Fonds krijgt de Heart-Centered Leadership Foundation op Aruba lucht om projecten te organiseren. De nominatie voor een Appeltje van Oranje laat zien dat de activiteiten impact maken. Ook zet het de jongeren in de spotlights.

Lees de verhalen van alle genomineerden