placeholder

Gerard vroeg niet makkelijk om hulp: ‘Helen heeft voor mij echt een groot verschil gemaakt’

Helen werd geboren op Curaçao, en had daar na haar studie in Delft een mooie carrière bij diverse bedrijven en overheidsinstellingen. Na haar pensioen wilde ze actief blijven op een manier die ertoe zou dóen. Die vond ze bij de stichting Tur Ta Konta. Daar kon ze als vrijwilliger tutor worden voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben bij rekenen.

Locatie:
Curaçao

Haar eerste leerling was Gerard. Hij was toen 11, zat in groep 7 en had zijn moeder zes jaar eerder verloren. Hij had het op veel vlakken moeilijk op school, en zeker ook met rekenen. Zoals vaker voorkomt, was het juist een taalbarrière die rekenen voor hem lastig maakte. Want hoe moet je een verhaalsom oplossen in het Nederlands, als je zoals Gerard alleen Spaans en Papiaments spreekt? 

Door al die ervaringen raakte Gerard in zichzelf gekeerd en vroeg hij niet makkelijk om hulp. Hij zegt zelf: "Ik zal eerlijk zijn, ik was een jongen die best ondeugend was." Toch zag Helen bij hun eerste ontmoeting iets heel anders. Helen: "Ik was benieuwd toen ik ging kennismaken: Gerard woonde in een buurt met veel problemen, en ik had een bepaald beeld van jongeren daar. Maar ik zag een enthousiaste, leergierige jongen die de kans op bijles ontving alsof hij de hoofdprijs in de loterij gewonnen had!"

"Helen heeft voor mij echt een groot verschil gemaakt."
Gerard

Persoonlijke band

Naast rekenen hielp Helen Gerard ook met zijn taalbeheersing. Daarvoor gebruikte ze wel een heel leuk leermiddel: een stapel stripboeken. Al snel volgden de sommen. En met succes. Gerard: "Ik ging begrijpen hoe ik de opdrachten voor mezelf makkelijker kon maken." Inmiddels zijn we enkele jaren verder en studeert Gerard. Zijn droom is om net als Helen een ingenieurstitel te behalen. Maar de inzet van Helen en Tur Ta Konta gaat nóg verder dan wiskundige formules. 

Helen: "Rekenen is niet alleen een vak, maar vooral ook een set vaardigheden die je betere kansen geven in het leven. Zoals analytisch denken, tijdsbepaling, planning, ga zo maar door." Daarnaast illustreren Helen en Gerard de waarde van de persoonlijke band tussen leerling en tutor. Ze hebben contact gehouden en als Gerard een sportwedstrijd heeft, zit Helen te juichen op de tribune. De stoere Gerard gaat stralen als hij daarover vertelt: "Helen ... zij betekent heel veel voor me. Ze heeft voor mij echt een groot verschil gemaakt."

Het Oranje Fonds steunt de Stichting Tur Ta Konta, via de Samenwerkende Fondsen Cariben. De eerste keer dat Helen te maken kreeg met het Oranje Fonds, was direct heel memorabel. Helen: "We werden genomineerd voor de Appeltjes van Oranje, nou dat was een heel grote eer. Je voelt het als waardering voor je werk. Dat we uit zoveel stichtingen gekozen zijn, geeft je als tutor het gevoel: je doét wat in het leven van dat kind. En de aandacht in de media heeft grote waarde voor ons, daardoor kunnen we meer mensen bereiken."

Het motto 'ertoe dóen' is Helen uit het hart gegrepen. "Dat spreekt ons helemaal aan. Want onze stichting is Tur Ta Konta, wat letterlijk ‘iedereen telt’ betekent. Daar staan wij voor: iederéén moet kansen krijgen in deze maatschappij. En wij dragen daar op onze manier aan bij. "