‘Door de electrocar krijgen ouderen de kans weer de deur uit te komen’

‘Door de electrocar krijgen ouderen de kans weer de deur uit te komen’

“Als je aan huis bent gekluisterd, dan wordt je wereld erg klein. De komst van een electrocar biedt ouderen de kans weer de deur uit te komen.”

Overijssel, Enschede

2019
9000,=

“Door mijn vrijwilligerswerk als chauffeur bij een vervoersdienst voor ouderen, ontdekte ik dat heel veel oudere mensen alleen hulp van anderen vragen als het noodzakelijk is. Ze zien het als een luxe. Ze vragen nooit een ritje aan om bijvoorbeeld boodschappen te doen, even naar hun oude buurt te gaan of gezellig naar een terrasje. Ze willen niemand lastigvallen voor dat soort zaken”, vertelt Frieda van Enk.

Werkgroep

Reden om zich in te zetten voor een elektrisch karretje in het Gelderse Eibergen. “Toevallig zag een andere vrijwilliger in Aalten een kleine wagen die mensen rondbracht voor boodschappen en om gezellige dingen te doen. Een andere groep was er ook mee bezig en toen hebben we onze krachten gebundeld”, vertelt de vrijwilliger die deel uitmaakt van een speciale werkgroep.

Zorginstelling

Inmiddels is project ECE aangesloten bij zorginstelling Livio in Enschede. “Daar zitten veel potentiële klanten, maar we zijn er niet alleen voor hen. Iedereen die niet mobiel is of tijdelijk niet ver kan lopen, kan op ons rekenen.”

Flexibel

“De deelnemers hoeven een ritje niet lang van tevoren te plannen. De ene dag voelen ze zich prima en de andere dag wat minder. Als ze op een goede dag opeens zin hebben om naar een familielid te gaan, dan kunnen ze bellen. Het is flexibel. Het is de bedoeling dat de vrijwilligers zeven dagen in de week diensten draaien.”

Plezier

“Ik vind het zo mooi wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen met wat energie. Ook word ik blij van de steun van de fondsen en de gemeente. En ik vind het vooral heel leuk dat ik mensen er een plezier mee doe. Tegenwoordig moeten we allemaal zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Door deze wagen kunnen ouderen er wat meer op uit. Ik denk dat het ook goed is om eenzaamheid tegen te gaan.”

Animo

Het duurt nog even voordat de laagdrempelige vervoersdienst er is, maar er is al genoeg animo. “In het dorp vragen ze al heel vaak wanneer de kar nu komt. Ze zitten er gewoon op te wachten. Dat is heel leuk. Ook weet ik zeker dat we straks genoeg vrijwilligers hebben. Ik zie het met vreugde tegemoet.”

Tip

Frieda adviseert andere mensen die steun willen aanvragen voor een sociaal project een goed plan te maken. “Als je van de hoed en de rand weet en je besteedt er aandacht en zorg aan dan moet het zeker lukken.”

Meer informatie over Stichting Livio.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte