‘De mantelzorgers worden weer familielid’

‘De mantelzorgers worden weer familielid’

“Het Amandihuis is meer dan een hospice, omdat mensen ook bij ons kunnen komen om op te knappen.”

 

Zuid-Holland, Roelofarendsveen

2019
20.000,=

“Een hospice creëert rust”, zegt voorzitter Wim Sleeuw van Stichting Hospice Amandi. “De zieke weet dat zijn of haar geliefde zich geen zorgen meer hoeft te maken. De mantelzorgers worden weer familielid en zijn geen verzorger meer.”

In de buurt

“Maar in onze regio zijn hospices relatief ver weg. Vanuit een VPTZ-thuisorganisatie die vrijwilligers inzet bij mensen die ernstig ziek zijn, kwam het idee om in de buurt een huis te realiseren waar mensen terechtkunnen voor palliatieve zorg. Als in onze kleine gemeente Kaag en Braassem mensen dichtbij huis kunnen worden opgenomen, hoeven de mantelzorgers niet meer ver te rijden.”

Bijna-thuis-huis

Het ‘bijna-thuis-huis’ komt in een oude basisschool. “Die wordt volledig verbouwd. Wr komen vier gastenkamers, een woonkamer met een keuken en kantoren voor verpleegkundigen. We willen een rustige en liefdevolle sfeer met professionele medische zorg creëren.”

Opknappen

“We bieden straks niet alleen plek aan mensen die in hun laatste levensfase zitten, maar hebben ook ruimte voor mensen die van het ene op andere moment 24-uurszorg nodig hebben. Ze kunnen bij ons terecht om op te knappen. Denk aan een bejaarde die is gevallen en een bovenarm heeft gebroken. Er zijn nu eenmaal situaties dat er opeens echt nood aan de man is. Daar willen we ook een vangnet voor zijn.”

Gemeenschap

“De thuiszorgorganisatie Allerzorg realiseert een apart verpleegkundigenteam. Daarnaast hebben tachtig mensen zich aangemeld als vrijwilliger. Het feit dat vrijwilligers zich in groten getale hebben aangemeld, laat zien dat de hele gemeenschap enorm achter dit plan staat. De een neemt de ICT op zich, een ander richt zich op de tuin. Het is ook grotendeels met gemeenschapsgeld gerealiseerd. Soms vragen mensen of het huis al af is.”

Zingevend werk

De mensen die in het huis aan de slag gaan, krijgen allemaal een opleiding van twee dagen. “Ze ondersteunen de verpleegkundigen en bieden vooral een luisterend oor. Ze krijgen soms hele andere dingen te horen dan de familie en mantelzorgers. Het is echt zingevend werk. Mensen geven ook aan dat dit soort vrijwilligerswerk hun leven verrijkt.”

Tip

Wim heeft een tip voor initiatiefnemers die ook financiële steun willen aanvragen bij een fonds. “Kom met een goed onderbouwd plan. De aanvraag wordt heel zorgvuldig beoordeeld. Op het moment dat je zo’n aanvraag doet, moet je als het ware met de billen bloot en laten zien dat je het geld goed besteedt. Het maakt je scherp.”

De stichting krijgt van het Oranje Fonds € 20.000,= voor de inrichting van de hospice.

Meer informatie over het Amandihuis.
Lees ook over andere gesteunde projecten.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte