‘De beleeftuin is een verbindingsplek’

‘De beleeftuin is een verbindingsplek’

“Ik vind het helemaal niks als je in je eigen wijk niet meer weet wie de mensen zijn en elkaar niet groet. Mensen hebben altijd behoefte aan contact. In de beleeftuin komen jongeren en ouderen samen.”

Friesland, Sneek

2018
20.000

Marjan Faber is de initiatiefneemster van buurtboomgaard De Groene Flach in Sneek. “Er was hier een terrein met speeltoestellen maar die plek dreigde te veranderen in een parkeerplaats of plek voor veertig garageboxen. Niemand in de buurt zat daarop te wachten. Als zich zo’n probleem voordoet, verenigt een buurt zich.”

Beleeftuin

Het was het begin van de beleeftuin in de Sneeker bomenbuurt. “We zijn er jarenlang mee bezig geweest”, vertelt de voorzitter van Stichting De Groene Flach. “Eerst hebben we gekeken wat iedereen wilde. Niet alleen ouders lieten van zich horen, ideeën kwamen van alle mensen uit de buurt.”

Shared Grien Space

Uiteindelijk is het stuk grond veranderd in een zogenoemde Shared Grien Space, een concept van Landschapsbeheer Fryslân en de Friese Milieu Federatie. “We delen de groene ruimte met elkaar. Er wordt hier gespeeld op de speelheuvel, maar er is ook plek voor groente, fruit en bloemen. De kinderen schommelen naast de moestuin en de ouderen die daar bezig zijn trekken weer hun aandacht. Zo praat de buurman zonder kinderen opeens met zijn kleine buurtgenoten. Het is echt een verbindingsplek geworden.”

Activiteiten

En dat is precies de bedoeling. “Als de buurt wat groter is dan weet je niet wie er allemaal woont. Dat verandert als je feestjes en activiteiten organiseert waar iedereen samenkomt. Eigenlijk moet de officiële opening nog plaatsvinden, maar de tuin wordt nu al goed gebruikt. We doen bijvoorbeeld mee met NLdoet. Dan eindigen we de dag gezellig met een borrel.”

Buurtacties

De tuin wordt vrijwillig onderhouden. Betrokken buurtbewoners dragen daarnaast ook nog 25 euro per jaar bij. “Dat is bestemd voor buurtacties als de huur van een groot springkussen of nieuwe planten voor de moestuin. Oogsten is trouwens vrij. Als de sla goed is gegroeid en de kinderen krijgen een krop, dan zijn ze echt trots. Dat is zo mooi om te zien.”

Verbinding

Marjan is blij met wat er tot nu toe is bereikt. En er is nog genoeg te doen. “We willen nog een grote schommel die leuk is voor jong én oud. Ook willen we een waterpomp zodat we grondwater kunnen gebruik voor de moestuin. Ik hoop dat er nog meer verbinding komt. Dat ook de oudere buurtbewoners in contact komen met de pubers uit de wijk. En dat ik zelf weet welke kleuters er in de buurt wonen!"

Tip

Voor mensen die ook een aanvraag voor financiële steun willen indienen, adviseert Marjan een goed plan te maken. “Het begint bij een duidelijke visie die je goed onderbouwt en uitwerkt in een plan waarin iedereen zich kan vinden. Zorg ook voor professionals die je kunnen ondersteunen. Wij kregen advies van de KNHM. Het kost niks, maar je hebt een steuntje in de rug.”

Het Oranje Fonds steunt met € 20.000,=. Dat geld gaat onder meer naar de waterpomp, beukenheggen, een hoge schommel, een insectenhotel en informatiebordjes.

Meer informatie over Stichting De Groene Flach
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte