‘Bij ons kunnen mensen hun verhaal kwijt’

‘Bij ons kunnen mensen hun verhaal kwijt’

“We willen een plek in de binnenstad van Hoorn zijn waar mensen hun verhaal kwijt kunnen, waar we ze kunnen helpen en waar ze elkaar ontmoeten. Het inloopcentrum moet een nieuwe centrale ontmoetingsruimte worden.”

Noord-Holland, Hoorn

2018
25.000

“Jaren geleden is het enige wijkcentrum in de binnenstad verdwenen”, vertelt Burret Olde. Volgens de adviseur van het inloopcentrum ‘Inn de Drie Tulpen’ is er behoefte aan een plek waar inwoners kunnen samenkomen. “We bieden straks een luisterend oor aan mensen die eenzaam zijn, rondlopen met een hulpvraag, aan de rand van de samenleving leven of te maken hebben met een bepaalde vorm van armoede.”

Vragenuurtje

“Maar natuurlijk is iedereen welkom. Bewoners kunnen hier terecht voor een kopje koffie en samen koken en eten. Maar er komt ook een spreekuur van het wijkteam, stichting Leergeld en de straatpastor. Zo bieden wij informatie over procedures van bestaande voorzieningen.”

Onderzoek

“We hebben zo’n 2 jaar aan het idee gewerkt en onderzoek gedaan. We zijn op bezoek geweest bij andere inloopcentra in Nederland en hebben gesprekken gevoerd met instanties om te kijken wat er allemaal al in Hoorn gebeurt.” Met het inloopcentrum creëert de stichting een informele en laagdrempelige ontmoetingsruimte als aanvulling op het bestaande aanbod.

Keuken

Het pand waar het inloopcentrum komt wordt verbouwd. “We krijgen een nieuwe keuken en willen de ruimtes leuk inrichten. Het is de bedoeling dat hier allerlei activiteiten plaatsvinden. We leggen de mogelijkheden bij de bezoekers. Als er vraag is naar een plek voor een taalcursus kan dat, maar ook voor een groep vrouwen die kleding wil maken.”

Vrijwilligers

De stichting werkt vooral met vrijwilligers. “Die krijgen een training zodat ze kunnen signaleren of mensen komen voor de gezelligheid of dat ze hulp nodig hebben. Die laatste groep kunnen ze doorverwijzen naar andere instanties. Om goed van start te gaan willen we ook een betaalde coördinator inzetten.” Als spin in het web zorgt die voor overzicht en continuïteit.

“We hopen dat de bewoners blij zijn dat ze weer ergens naartoe kunnen. Sommigen willen er graag uit, maar het loopje naar het wijkcentrum was verdwenen. Straks kunnen ze terecht in ‘Inn de Drie Tulpen’.”

Tip

Burret adviseert stichtingen met hetzelfde idee om te onderzoeken of het aansluit bij de behoeftes van de lokale samenleving. “Vraag ook informatie op van andere instanties en werk samen. En als je een aanvraag indient voor steun, laat dan duidelijk zien dat je hebt afgestemd met organisaties om je heen. Het is een sterk punt als je kunt aantonen dat je gaat samenwerken.”

De stichting krijgt van het Oranje Fonds € 25.000,= om op te starten. Een deel van dat bedrag gaat naar de keuken en de inrichting.

Meer informatie over Stichting Inloophuis De Koepel.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Foto: Leo Dirven

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte