‘Als je elkaar elke twee weken ziet, krijg je een bijzondere band’

‘Als je elkaar elke twee weken ziet, krijg je een bijzondere band’

Overijssel, Nijverdal

2018
66.000,=

Louise (69) is een van de deelnemers van Studiekringen50Plus. Ze gaat naar een studiekring in Apeldoorn. “Op het moment dat ik was gestopt met werken, zag ik een artikel over de oprichting van een studiekring. Ik heb me aangemeld omdat ik andere mensen wilde ontmoeten. Daarnaast vind ik het leuk om me in bepaalde zaken te verdiepen en te praten over actualiteiten.”

Presentatie

De deelnemers, maximaal vijftien per groep, geven eens in de zoveel tijd een presentatie. “Je kiest zelf een onderwerp en dan maak je bijvoorbeeld een powerpointpresentatie of je gebruikt een beamer. Ook hebben we een actualiteitenronde. Dan kiest iedereen een onderwerp uit het nieuws waar we vervolgens over praten. Zo blijf je bij de tijd.”

Landelijk platform

Inmiddels is Louise ook lid van het Landelijk Platform50plus dat zorgt voor de oprichting van nieuwe studiekringen. Stichting Rijnbrink, de koepelorganisatie voor bibliotheken in Gelderland en Overijssel, steunt het project. “Ooit waren er ongeveer honderd studiekringen, maar die zijn letterlijk uitgestorven. Nu is er een doorstart gemaakt. Het doel is om in alle bibliotheken in Nederland studiekringen voor ouderen te realiseren”, vertelt voormalig voorzitter van het platform Antoon Coster (84) enthousiast.

Verrijking

Onlangs gaf hij zelf een presentatie. “Ik heb toen iets verteld over mijn geboortestad Amsterdam. Dan zoek je wat informatie op, dat is de enige studie die je doet. Uiteindelijk krijg je zo een heel levendige bijeenkomst. Het verrijkt mensen, want ze leren allerlei dingen. Het houdt je bovenkamer scherp.”

Lief en leed

“Daarnaast is het een gezellige groep waar je je thuis voelt. Het geeft sommigen het gevoel dat ze weer ergens bij horen. Je hoeft niet eenzaam te zijn”, zegt Antoon. “Je krijgt ook een bijzondere band als je elkaar elke twee weken ziet”, zegt Louise. “Met sommige mensen spreek ik thuis af. We hebben ook een lief en leed-pot, voor een bloemetje bij ziekte of een verhuizing.”

Meerwaarde

“In onze groep zit een man van 94 jaar”, vertelt Antoon. “Hij ziet slecht en kan niet meer fietsen. Nu halen we hem elke keer op. We laten hem niet in zijn huis achter. Hij hoort erbij. We zorgen dat hij het goed heeft en hier kan komen. Dat is de meerwaarde van zo’n groep. We respecteren en waarderen elkaar.”

Het Oranje Fonds steunt twee jaar met een totaalbedrag van € 66.000,=. Dat geld gaat onder meer naar het creëren van naamsbekendheid.

Meer informatie over Studiekringen50Plus.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte