05-23-2019

Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje uit

Stralende gezichten en trotse winnaars. Op een zonovergoten dag hebben ElanArt uit Gelderland, Taal Doet Meer uit Utrecht en de landelijke organisatie Met je Hart een welverdiend Appeltje van Oranje ontvangen uit handen van Koningin Máxima. Het Grote Appeltje gaat dit jaar naar Met je Hart.

placeholder

We reiken de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Het thema van dit jaar was 'De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)'. Dat betekent dat de genomineerden allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland.

De winnaars
Stichting ElanArt, actief in Nijmegen en omgeving, haalt bewoners van asielzoekerscentra uit hun isolement met kunstzinnige en creatieve projecten. Een groep van zo’n 80 vrijwilligers zet zich in voor deze stichting en zorgt ervoor dat azc-bewoners er niet alleen voor staan in de Nederlandse samenleving.

Taal Doet Meer zorgt er met ruim 900 vrijwilligers voor dat nieuwe, anderstalige Utrechters – jong en oud – kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is de rode draad in hun werk. Taal is immers nodig om een baan te vinden, met de leerkracht van je kinderen te praten, naar de huisarts te gaan, met een computer te werken of je huiswerk te maken. Met hun vrijwilligers begeleiden ze jaarlijks ruim 2.000 Utrechters. Ze hebben aandacht voor het hele gezin. De een is taalcoach van een volwassene, de ander mentor van een brugklasser en weer een ander voorlezer voor jonge kinderen.

Stichting Met je Hart zet zich in om de eenzaamheid te verzachten onder ouderen die onzichtbaar zijn geworden in onze samenleving. Meer dan duizend vrijwilligers zijn actief voor de stichting. Zij organiseren terugkerende activiteiten waarbij de ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Zij worden persoonlijk uitgenodigd, opgehaald en thuisgebracht. Op deze manier maken zij een groot verschil voor veel eenzame ouderen in Nederland.

De prijs
De winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. Dit jaar werden de Appeltjes van Oranje voor de 17e keer uitgereikt.

Lees alles over de Appeltjes