09-28-2023

Dit zijn de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2023!

De winnaars van de Appeltjes van Oranje 2023 zijn Ontmoetingswerkplaats de JoJo, Vadercentrum Adam en Stichting Ik Wil. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de uitreiking op Paleis Noordeinde, waar Koningin Máxima de prijzen aan de winnaars heeft overhandigd.

placeholder

Ieder jaar hebben de Appeltjes van Oranje een ander thema. Bruggenbouwers in de buurt is het thema voor 2023. Verbondenheid tussen mensen is cruciaal voor het realiseren van een betrokken samenleving, waarin buurtbewoners omkijken naar elkaar en naar hun buurt. Sociale relaties in buurten zijn een vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. En vormen een belangrijke basis voor de aanpak en preventie van problemen als eenzaamheid, armoede en tegenstellingen tussen mensen.

Vadercentrum Adam

Bij het Vadercentrum in Den Haag staat integratie, participatie, emancipatie en bevorderen van een betere samenleving in de stad voorop. Ooit begon het als een plek voor mannen om zich te ontwikkelen. Inmiddels is het een plaats waar iedereen dagelijks welkom is voor activiteiten, een lekker bakkie koffie of gewoon een praatje. Voor sommigen voelt het Vadercentrum als een tweede huiskamer.

Stichting Ik Wil

Stichting Ik Wil is een plek voor en door bewoners waar iedereen welkom is en de kans krijgt om de eigen talenten en interesses te ontwikkelen. “We opereren vanuit de leefwereld van mensen die sociale uitsluiting ervaren en te maken hebben met kansenongelijkheid." Buurtbewoners met een migratieachtergrond komen langs voor koffie, een praatje of om samen te eten, maar ook zijn er lessen zoals naailes, Engelse les en tekenen en schilderen. Tijdens het wekelijkse inloopspreekuur staan vrijwilligers klaar voor administratieve ondersteuning. In totaal helpen tachtig vrijwilligers en zeven betaalde krachten. Zij stimuleren, enthousiasmeren en activeren mensen vanuit hun talent. 

Ontmoetingswerkplaats de JoJo

Ontmoetingswerkplaats de JoJo is dit jaar de winnaar van het grote Appeltje. Veertig vrijwilligers runnen de plek in Sassenheim waar mensen kunnen samenwerken, van elkaar kunnen leren en samen deel uitmaken van een sterke gemeenschap. Bij de JoJo kan iedereen zichzelf zijn. “In onze maatschappij staan de meest waardevolle mensen soms zomaar langs de zijlijn, zelfs in onze eigen straat ontdekten we al zoveel onbenut talent. In De JoJo komen deze mensen tot bloei.” Het biedt onder meer een Repair Café, Weggeefwinkel, koffiecorner en naaiatelier. Ook kunnen bezoekers samen koken en eten. Daarnaast zijn er allerlei creatieve activiteiten. Door de ongedwongen sfeer en de mix van activiteiten in dezelfde ruimte, raken uiteenlopende mensen makkelijk met elkaar in gesprek.