12-05-2022

Dit zijn de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2022!

De winnaars van de Appeltjes van Oranje 2022 zijn Young Leaders Community, JongPIT en Triple ThreaT. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de uitreiking op Paleis Noordeinde, waar Koning Willem-Alexander de prijzen aan de winnaars heeft overhandigd.

placeholder

Ieder jaar hebben de Appeltjes van Oranje een ander thema. Dit jaar is dat Kansengelijkheid voor álle Jongeren. Want het is helaas niet vanzelfsprekend dat alle jonge mensen dezelfde kansen krijgen. De ongelijkheid tussen verschillende groepen jongeren neemt steeds verder toe, blijkt uit diverse onderzoeken. Door de coronacrisis zijn de problemen vergroot en beter zichtbaar. Jongeren komen extra in de knel door het wegvallen van onderwijs, stageplekken, (vast) werk, inkomen, structuur en sociale contacten.

Young Leadership Community & JongPIT

 Young Leaders Community valt in de prijzen vanwege de manier waarop zij zich inzetten voor Marokkaans-Nederlandse scholieren. Zij geven hen de kans hun schoolvaardigheden te verbeteren, hun talenten te ontdekken en hun zelfvertrouwen te vergroten. JongPIT wint een Appeltje omdat zij zich op een bijzondere manier inzetten voor jongeren met een chronische of psychische aandoening of beperking. Zodat zij volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. 

Triple ThreaT

Triple ThreaT is dit jaar de winnaar van het Grote Appeltje. Zoals de naam al zegt is dit beeldje iets groter dan de rest. Triple ThreaT krijgt deze eer omdat het initiatief door jongeren zélf gestart is en zij er al jaren succesvol voor zorgen dat de deelnemers hun talenten ontdekken en in kunnen zetten. De organisatie biedt jongeren uit zogenoemde achterstandswijken een plek met een warm sociaal vangnet en rolmodellen die voor ze klaarstaan.  

Lees hier alle verhalen van de winnaars en alle andere genomineerden

Bekijk de livestream van de uitreiking terug