01-06-2021

Appeltjes naar projecten uit Arnhem, Deventer en Saba

Ixta Noa (Arnhem), Zelfregiecentra van Vriendendiensten (Deventer) en Expertise Center Education Care Saba zijn de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2021. Op Paleis Noordeinde reikte Koningin Máxima in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander de prijzen uit aan de winnaars, die zich inzetten voor psychisch kwetsbare mensen.

placeholder

Het thema was dit jaar Mentale Kracht. De prijzen gingen dan ook naar projecten waar vrijwilligers, vaak zelf ervaringsdeskundigen, klaarstaan voor mensen met psychische problemen. Volgens de Koningin zijn de ervaringen en het inlevingsvermogen van ervaringsdeskundigen goud waard.

Winnaars

Ixta Noa (Arnhem) wint het Grote Appeltje van Oranje vanwege de bijzondere manier waarop zij zich blijven ontwikkelen en vernieuwen. Bij Ixta Noa krijgen mensen met psychische klachten ondersteuning van ervaringsdeskundigen. 

“Dit is een grote eer. Onze mensen zetten hun eigen ervaring in om anderen te ondersteunen. Iedereen zorgt ervoor dat iedereen ertoe doet en meedoet en iedereen een bijdrage levert aan het herstel. Deze prijs is niet voor mij maar voor alle mensen die elke dag weer werken vanuit hun eigen kwetsbaarheid om anderen te ondersteunen”, reageerde directeur Gerard de Roos.

Zelfregiecentra van Vriendendiensten (Deventer) krijgt een Appeltje omdat ze ervoor zorgen dat mensen met mentale problemen weer mee kunnen doen aan de samenleving. De centra organiseren tal van activiteiten waarbij gelijkwaardigheid en wederkerigheid de uitgangspunten zijn. "Het is heel bijzonder dat er eindelijk wat meer aandacht gaat naar mentale gezondheid. Dat is het belangrijkste", sprak directeur Lori van Egmond.

Het project Ways of Wellbeing van Expertise Center Education Care Saba (Saba) neemt een Appeltje in ontvangst omdat het project ondersteuning biedt aan kinderen met een beperking en hun ouders.

"Dit betekent zoveel voor ons en de kinderen met wie we werken, de leraren en de ouders. Er heerst soms een taboe op mentale gezondheid. Door deze aandacht kunnen we nog meer laten zien dat het oké is om hulp te zoeken als je dat nodig hebt”, vertelde directeur Henriette van Heijnsbergen.

Livestream

Er waren twaalf projecten genomineerd. Van ieder project zat vandaag een afgevaardigde in de zaal. Vanwege de coronamaatregelen was een beperkt aantal mensen live bij de uitreiking aanwezig. Daarom was het evenement ook via een livestream te volgen.

Herstel dichtbij

In de toekomst staat het steunen van projecten voor mensen met mentale problemen ook hoog op de agenda bij het Oranje Fonds. Tijdens de uitreiking maakten we bekend ter ere van de 50e verjaardag van de Koningin een nieuw meerjarig programma te starten voor zelfregie- en herstelinitiatieven: Herstel dichtbij – samen voor mentale gezondheid. Tachtig initiatieven krijgen drie jaar steun in de versterking en verduurzaming van hun activiteiten met als doel een landelijk netwerk te formeren.

Bekijk hieronder de uitreiking terug.