‘Het is leuk om anderen te helpen'

‘Het is leuk om anderen te helpen'

“Door samen te werken met kinderen leer ik dat sommige dingen niet zo moeilijk hoeven te zijn. Het is geweldig om te zien hoe een kindergeest werkt. Ze komen met fantastische ideeën.”

Groningen, Groningen

2017
60.000,=

Peter-Jan (22) doet mee aan een project van Stichting Move. Hij is, samen met andere studenten van de Groningse Studenten Rugby Club (GSRC), gekoppeld aan een basisschoolklas uit een minderbedeelde wijk in Groningen.

“Studenten die meedoen met Move zetten samen met de kinderen een project op dat hun buurt beter maakt. De kinderen zijn de creatieve leiders”, legt projectcoördinator Foke Prins uit. “We vragen hen: wat willen jullie veranderen en hoe willen jullie dit realiseren? Zij zijn de motor van het project.”

Studentensteden

Move is een landelijke stichting die in 2009 is opgericht door studenten uit Utrecht. Inmiddels is Move in de tien grootste studentenstseden actief, sinds 2016 ook in Groningen. Het toevoegen van Groningen past bij de ambitie om in alle grote studentensteden van Nederland actief te zijn.

Thema

“De kinderen kiezen vooraf in de klas een thema, zoals veiligheid en welzijn, ontmoeting en contact, sport en gezondheid. Het project kan van alles zijn”, vertelt Foke. Zo is er al eens een sportdag voor vluchtelingenkinderen georganiseerd. “Maar een graffiti-tekening op een muur zetten op een schoolplein om meer kleur aan het plein te geven kan ook. Verder heeft een klas een keer een sportdag voor de buurt georganiseerd waarbij zelfs ouderen de stormbaan over gingen.”

Blij verrast

Het is voor Peter-Jan en zijn rugbyclub de eerste keer dat ze meedoen. “Het leek ons heel leuk om met kinderen te werken. We wilden graag iets terugdoen voor de stad. We zijn blij verrast”, zegt de voorzitter van de studentencommissie. “Ik denk dat ik dit blijf doen. Het is leuk om andere mensen te helpen in plaats van de hele tijd op jezelf gericht te zijn. Ik ben binnen de club al anderen aan het enthousiasmeren om volgend jaar weer aan een project mee te doen.”

Verantwoordelijkheid

Ook de kinderen zijn enorm enthousiast en gemotiveerd. “Dat komt omdat ze veel verantwoordelijkheid krijgen”, zegt projectcoördinator Douwe Jan van der Wal. “We laten ze inzien dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op de omgeving.” In de studentencommissies die vrijwillig meedoen zitten jongeren van verschillende studies. “De kinderen vinden het heel leuk om te horen wat hun begeleiders studeren.”

Proeven

De scholieren krijgen ook de kans van het studentenleven te proeven. “We willen ze een andere toekomst laten zien, want ook zij hebben deze kansen. Een roeivereniging gaat bijvoorbeeld met de leerlingen roeien. Of ze nemen een kijkje in een collegezaal. Dat maakt indruk en zet ze aan het denken”, legt Foke uit. “Ik hoorde een keer dat een kind aan een student vroeg of hij er nog steeds zou zijn als hij ook hier ging studeren. Dat vond ik zo mooi. Het is precies wat we willen bereiken: hun horizon verbreden.”

Tip

De aanvraag voor financiële steun van het Oranje Fonds werd gedaan door de projectcoördinatoren in Groningen, met ondersteuning vanuit de centrale organisatie in Utrecht. Foke adviseert in een aanvraag altijd aan te geven waarom je iets doet. “Dat is belangrijker dan wat je doet.” Douwe Jan vult aan dat je ook moet aangeven wat de impact is. “Wat bereik je ermee?”

Het Oranje Fonds steunt Move Groningen drie jaar met € 60.000,= om een begrip te worden in de stad. Het geld gaat onder meer naar personeelskosten en het vergroten van de zichtbaarheid.

Meer informatie over Stichting Move.

Foto: Joost van den Berg

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte