Nalaten aan het Oranje Fonds in vijf stappen

Overweegt u het Oranje Fonds te steunen met uw nalatenschap? Dan is het belangrijk om vast te leggen wat uw wensen zijn in een testament. Samen kijken we naar de beste mogelijkheden. Zodat u in een paar stappen alles kan regelen, helemaal zoals u het wilt. Vaak een hele opluchting, maar vooral een fijn gevoel!

Stap 1 

Erfgenaam of legetaris? 

Kies de vorm waarin u het Oranje Fonds wil opnemen in uw testament. U kunt kiezen uit erfenis of legaat.  Afhankelijk van wat u wilt nalaten kiest u uw dierbaren en/of het Oranje Fonds als (mede-) erfgenaam of als (mede-)legataris.

Erfgenaam

Kies erfgenaam als je een percentage van je erfenis wilt nalaten. Als erfgenaam heeft het Oranje Fonds alleen of samen met andere erfgenamen recht op de gehele nalatenschap. Dit deel, meestal een percentage, wordt ook wel de erfstelling genoemd..

Legataris

Wilt u een geldbedrag of goederen nalaten? Dan schenkt u een legaat. Dit kan een vaststaand geldbedrag zijn, maar ook een bepaald goed zoals een huis of een schilderij.

Stap 2 

Denk na over een executeur

Wie wilt u de taak van het executeurschap laten uitvoeren? Deze persoon of instantie kunt u in uw testament te benoemen. De executeur wikkelt de nalatenschap af als deze vrijkomt. Vraag deze persoon vooraf of deze ook daadwerkelijk de taken van het executeurschap wil en kan uitvoeren. Het Oranje Fonds kan ook als executeur optreden, neem over de voorwaarden even contact met ons op. 

Stap 3 

Bespreek uw wensen met de notaris 

Laat uw wensen door een notaris vastleggen, een eigen handgeschreven verklaring is namelijk niet voldoende. Een notaris is altijd onafhankelijk en zal u altijd in uw belang adviseren. Het Oranje Fonds maakt gebruik van haar eigen notaris kantoor, indien gewenst kunnen wij kosteloos een gesprek voor u regelen.

Stap 4

Het testament ondertekenen

Op basis van uw wensen stelt de notaris een ontwerptekst op. De inhoud wordt toegelicht en indien  nodig kunt u nog wijzigingen bespreken. Indien alles naar wens is kunt u het testament ondertekenen. 


Als u het testament heeft ondertekend, krijgt u een kopie thuisgestuurd. De notaris bewaart het origineel van het testament en registreert deze bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Zo is het testament altijd vindbaar.

Stap 5 

Informeer het goede doel

Heeft u het Oranje Fonds in uw testament opgenomen, wij horen het graag. Dit is niet verplicht, maar uiteraard bedanken en betrekken wij u graag bij onze missie en projecten. We informeren u graag over de specifieke geefmogelijkheden. Ook zijn we altijd op zoek naar mensen die met ons mee willen denken, zodat we nog meer impact kunnen maken in de samenleving. Wij laten u graag zien waar u aan bijdraagt. 

 

Nalaten met een Oranje Fonds op Naam

U kunt ook nalaten aan een door uzelf opgericht Oranje Fonds op Naam. Door samen met het Oranje Fonds een eigen fonds in te richten kunt u in grote lijnen zelf bepalen voor welke sociale initiatieven uw nalatenschap wordt gebruikt, mits de doelstelling van uw Fonds op Naam aansluit bij de richtlijnen van het Oranje Fonds.

Wilt u meer weten?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek met onze adviseur Frances. Dan kunnen we uw wensen bespreken en kijken wat voor u persoonlijk de beste mogelijkheden zijn.

Maak een afspraak met onze adviseur Frances!

Steeds meer mensen denken erover na en overwegen het. Het regelen van je nalatenschap. Daarom heeft het Oranje Fonds speciaal een informatieve brochure ontwikkeld, waarin u alles leest wat u wilt weten over nalaten aan het Oranje Fonds.

Vraag onze brochure aan!

Veelgestelde vragen