Jan (78) zit gevangen in eenzaamheid op Neude in Utrecht

De 78-jarige Jan zit al jaren gevangen in eenzaamheid. Er gaan vaak dagen voorbij dat hij tegen niemand praat en alleen onder de mensen komt als hij boodschappen doet. Op zaterdag 20 april krijgt het publiek een kijkje in het eenzame bestaan van Jan. De glazen woonkamer, waarin hij zijn dagen slijt, staat dan op de Neude in Utrecht. Hij wil graag uit de eenzaamheid ontsnappen, maar heeft daarbij de hulp van voorbijgangers nodig.

Het Oranje Fonds organiseert deze actie om aandacht te vragen voor eenzaamheid onder ouderen. Een groot probleem in de samenleving, want zo’n 150.000* ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. “Dit probleem is niet zichtbaar, want veel ouderen die zich eenzaam voelen hebben amper contact met anderen. Voor veel mensen zijn ze onzichtbaar, en dat wens je niemand toe”, vertelt Peter Douwes, directeur van het Oranje Fonds. “Daarom willen wij het probleem op deze manier zichtbaar maken. Door Jan in zijn glazen woonkamer in de kijker te zetten laten we het publiek zien wat er zich afspeelt achter veel muren in ons land.”

‘Iedereen kan iets betekenen’

We willen met de actie laten zien dat iedereen in staat is iets voor een eenzame oudere te betekenen. Douwes: “We roepen voorbijgangers op om Jan te helpen ontsnappen uit de eenzaamheid. Dat doen we in dit geval met een serie spellen die Jan met de voorbijgangers verbindt. Denk aan een soort escape room. Een uitvergroting van de realiteit, waarin dat natuurlijk anders werkt. Het laat zien dat iedereen iets voor een ander kan betekenen en kan bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. De oplossing voor sociale problemen zoals eenzaamheid onder ouderen zijn wij zelf.”

Update (23 april): Jan kreeg veel hulp van voorbijgangers die hem uit de eenzaamheid wilden halen. Het resultaat van deze zonovergoten dag volgt nog in een video. Die verschijnt binnenkort op onze website!

*Nederlanders van 65 jaar en ouder. De cijfers zijn door het CBS gepubliceerd in september 2016