Genomineerden Appeltjes van Oranje bekend na inspiratievolle finaledag

Gespannen gezichten, boeiende presentaties en een ontroerende documentaire. De finaledag van de Appeltjes van Oranje in het Utrechtse Fort Voordorp vlóóg voorbij. Initiatiefnemers van 40 sociale projecten moesten met een pitch de jury overtuigen dat zij het beste in staat zijn om vrijwilligers te mobiliseren én enthousiast te houden. Twaalf van hen kregen aan het einde van deze inspirerende dag fantastisch nieuws: zij maken dit jaar kans op een Appeltje van Oranje uit handen van Koningin Máxima.

Voor flink wat initiatiefnemers was het een lange reis naar het 19e eeuwse Fort Voordorp, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tussen Utrecht en De Bilt. Zij kwamen uit alle delen van het land, van Leeuwarden en provincie Groningen tot de gemeente Venray en Noord-Brabant. Een aantal nam dan ook het zekere voor het onzekere en liep al vroeg het fort binnen. 

Voor de jury

Veelal met gespannen gezichten. Maar ook met energie, enthousiasme en zelfvertrouwen dankzij het succes van hun initiatief. En in veel gevallen een ijzersterk verhaal over zijn of haar vrijwilligersaanpak. De pitches van maximaal 5 minuten waren tot in de puntjes voorbereid. Het was hét moment om de jury te overtuigen van het succes van hun (unieke) vrijwilligersaanpak. Die jury bestond uit medewerkers van het Oranje Fonds en experts Lucas Meijs (professor of Strategic Philanthropy and Volunteering) en Joost van Alkemade (directeur van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk).

Dat leverde mooie woorden op. Over klaarstaan voor een ander, over een socialere samenleving. “Voor kwetsbare ouderen kunnen we de eenzaamheid niet helemaal wegnemen, maar we kunnen het wel degelijk verzachten door een klein stapje te zetten in de eigen buurt”, aldus Stichting Met je hart, dat inmiddels overal in het land actief is. De Voedseltuin in Utrecht Overvecht koos voor humor en sloot af met een scherpe rijm: “Overvecht wordt gezien als een arme en lelijke wijk, maar met een schoffel in de hand is iedereen gelijk.” 

Leve de Vrijwilliger

Het juryberaad nam iets meer tijd in beslag dan voorspeld, maar alle aanwezigen werden geen moment verveeld in de plenaire zaal. Na een korte en ontzettend humoristische introductie van Michiel van Erp, werd zijn documentaire ‘Leve de Vrijwilliger!’ afgespeeld. De beelden werkten bij velen behoorlijk op de lachspieren. De herkenbare situaties, de puurheid van echte vrijwilligers, maar ook ontroering. Vooral tijdens de scènes waarin een vrijwilligster wordt gevolgd die mensen leert kennen in hun laatste (terminale) levensfase. “Ik neem dus steeds afscheid van mensen. Dat blijft zwaar, maar als ze weer bellen met de boodschap dat iemand graag een maatje wil, neem ik gewoon op.”

De genomineerden

Terwijl de zaal nog even moest bijkomen van de prachtige documentaire, kwam daar het verlossende woord van gastheer Marc van Hal: “De jury is eruit! We houden jullie niet langer in spanning.” Deze twaalf bijzondere projecten kregen vervolgens te horen dat zij genomineerd zijn voor een Appeltje van Oranje:
·         Wedde dat 't lukt - Wedde
·         Dorpscoöperatie Heide - Heide
·         Home-Start - Amsterdam
·         Stichting Met je Hart – actief in heel Nederland
·         Kledingbanken Maxima – diverse locaties in provincie Groningen
·         Taal Doet Meer - Utrecht
·         Huize Agnes - Utrecht
·         MENS De Bilt – De Bilt
·         Stichting Ontmoeting - Houten
·         Stichting ElanArt - Wurt
·         St. Maarten AIDS Foundation – Sint Maarten
·         Fundashon Tur ta Konta - Curaçao 

Stemmen en puntentelling 

Begin januari kon het Nederlands publiek stemmen op zijn favorieten voor de Appeltjes van Oranje. Meer dan 73.000 mensen brachten hun stem uit. Dit heeft mede bepaald welke projecten officieel genomineerd zijn voor de prijzen. Daar kwam de puntentelling van de jury bij tijdens de finaledag. 

De drie uiteindelijke winnaars ontvangen op 23 mei een Appeltje van Oranje op Paleis Noordeinde uit handen van Koningin Máxima: een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro voor hun sociale doelstelling. Meer informatie? Kijk op www.appeltjevanoranje.nl!

Foto ©Bart Homburg

Benieuwd naar het verhaal achter de genomineerden? Laat je inspireren door onze online galerij!

Naar de galerij