Reuring in de Buurt

Lockdowns. 1,5 meter afstand houden. Gesloten buurthuizen. Activiteiten die niet of in beperkte mate doorgingen. Beperkt bezoek kunnen ontvangen. De afgelopen twee jaar was elkaar ontmoeten niet meer vanzelfsprekend. Hierdoor verdween er ook een hoop gezelligheid in buurten en is het onderlinge contact tussen buurtbewoners én tussen buurtorganisaties verwaterd. Hoogste tijd dus om elkaar weer op te zoeken en weer wat reuring in buurten te organiseren!  

De deadline is verstreken. Het is niet meer mogelijk om een aanvraag te doen!

placeholder

Waarom dit programma?

In 2022 wil het Oranje Fonds écht een boost geven aan (opnieuw) kennismaken in de buurt. Want buurten doen ertoe! We doen dit met de tender Reuring in de buurt. Events om buurten weer in beweging te krijgen konden hiervoor tussen 1 juni en 15 oktober een aanvraag indienen. 

Ontmoeting stimuleren

Het zichtbaar maken van ontmoetingen tussen buurtbewoners die niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen vormt een belangrijk aandachtspunt in deze tender. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat door het zien van dit soort ontmoetingen mensen zich eerder openstellen voor contact. Zeker in buurten waar mensen elkaar niet goed kennen kan dit echt bijdragen aan meer betekenisvolle ontmoetingen. Maak deze ontmoetingen dus zichtbaar via bijvoorbeeld een vlog, interviews in een lokaal krantje of Facebookberichten.   

Kennisdagen

Voor deelnemers worden twee kennisdagen georganiseerd, met workshops over onder meer wat wel en niet werkt bij het stimuleren van contact, de inzet van sociale media om ontmoetingen zichtbaar te maken en het betrekken van bewoners bij blijvende reuring in hun buurt. Deze kennisdagen zijn gratis en niet verplicht. 

Voorbeelden van goedgekeurde aanvragen

Er zijn al diverse organisaties die aanspraak hebben gemaakt op het extra budget. Zo wordt in Den Haag United Mariahoeve georganiseerd. Tijdens dit evenement kunnen wijkbewoners deelnemen aan een breed programma dat geschikt is voor jong en oud. Zo komt er een open podium voor talentvol Mariahoeve, een mini-talkshow over de buurt, een danswedstrijd, en worden er activiteiten georganiseerd die informatie geven over de verschillende culturen in de wijk. En in Akkrum komt er een Flower Power Festival voor het hele dorp. Met theater, dans, kinderactiviteiten en culturele workshops worden de dorpsbewoners bij elkaar gebracht, zodat de saamhorigheid vergoot wordt.  

Vragen? 

Voor vragen kun je mailen naar reuring@oranjefonds.nl of bellen via 030 656 45 24.