Friezen geven weer het gulst tijdens Oranje Fonds Collecte

Onze landelijke collecte van 11 t/m 15 juni heeft dit jaar 479.306,87 euro opgebracht. In totaal deden 777 organisaties uit heel Nederland mee. Friesland mag zichzelf voor het derde jaar op rij de meest vrijgevige provincie noemen. Per bereikte voordeur gaven de Friezen het meest aan de collectant: gemiddeld 0,26 euro. In totaal werd in Friesland 32.464,71 euro opgehaald.

Andere provincies

Ook de Overijsselaren hebben gul gegeven. In die provincie werd gemiddeld 0,25 euro per bereikte voordeur opgehaald. Groningen en Limburg staan met 0,23 euro per bereikte voordeur op een gedeelde derde plaats. In Zuid-Holland, de provincie waar in totaal het meeste geld (70.950,51 euro) werd opgehaald, gaf men gemiddeld 0,18 euro.

Dit jaar werd gemiddeld per bereikte voordeur meer opgehaald dan in 2018: 0,20 euro in plaats van 0,17 euro. De collectanten leverden het opgehaalde collectegeld in bij een RegioBank in de buurt. Zij zorgden vervolgens voor een vlotte en veilige afdracht van het geld.

Schiermonnikoog

De Friezen hebben niet alleen de meest gulle provincie, maar ook de meest vrijgevige gemeente. In Schiermonnikoog gooiden mensen per bereikte voordeur het meest in de collectebus: 1,40 euro. Dat is fors meer dan in de gemeenten die op de tweede en derde plek staan. In het Utrechtse Renswoude en het Brabantse Eersel gaven mensen respectievelijk 0,85 euro en 0,74 euro aan de collectant.

Hoogste opbrengsten

De organisatie die het meeste geld wist in te zamelen is Lotuz Dagbesteding uit het Noord-Hollandse Velsen. De collectanten haalden maar liefst 3.394,91 euro op. Lotuz Dagbesteding gaat de opbrengst gebruiken om iets extra’s te doen voor hun doelgroep; mensen met een verstandelijke beperking. Ook Jeugdkring Chrisko uit Heerlen deed het met een opbrengst van 2.886,08 euro erg goed. Net als Zeeverkenners Johannes de Doper uit Breukelen. Zij zamelden 2.620,97 euro in. De organisatie die het meest heeft geprofiteerd van het feit dat zij in de vrijgevigste provincie gecollecteerd hebben is Stichting Spelend Sporten uit Leeuwarden. Zij hebben 1.437,96 euro opgehaald.

Dankbaar

Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “We zijn de duizenden collectanten die hebben meegedaan aan de collecte ontzettend dankbaar voor hun inzet. Met het ingezamelde geld kunnen wij veel projecten steunen die mensen met elkaar verbinden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich niet eenzaam meer voelen, uit de armoede gehaald worden of ondanks een beperking gewoon mee kunnen doen in Nederland.”

Collecte

Het was de vijfde keer dat we de collecte organiseerden. Deelnemende stichtingen en verenigingen ontvangen de helft van hun opbrengst en besteden dit aan hun eigen doelstelling. Wij besteden de andere helft aan sociale organisaties in de provincie waarin gecollecteerd is.

Lees meer over de Oranje Fonds Collecte