De 7 mooiste maatjesfilms over bijzondere vriendschappen

Bij het Oranje Fonds koppelen we mensen aan een maatje, omdat wij vinden dat niemand er alleen voor mag staan. Dat je op allerlei manieren maatje kunt zijn voor iemand, blijkt wel uit onderstaande films. Soms zijn mensen zelfs maatjes zonder dat ze het zelf zo noemen.

1. About a Boy

Deze film gaat over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen rokkenjager Will en het jongetje Marcus, bij wie het niet meezit in het leven. Hij wordt gepest op school en zijn moeder lijdt aan een depressie. In de film groeien Marcus en Will naar elkaar toe. Will ontdekt dat er veel meer in het leven is dan vrouwen en materiële zaken en Marcus vindt in Will zijn rots in de branding, bij wie hij altijd terechtkan als het even tegenzit.

2. Intouchables

Philippe, die bijna helemaal verlamd is, gaat op zoek naar een nieuwe verzorger. Driss, een ex-gevangene, solliciteert alleen maar omdat hij een handtekening nodig heeft als bewijs om een uitkering aan te vragen. Toch ziet Philippe wel iets in Driss, omdat hij hem niet als een zielige zieke man behandelt. Als Driss door zijn teleurgestelde moeder uit huis wordt gezet, komt hij als mantelzorger bij Philippe wonen. Hij neemt Philippe mee op pad en er bloeit een hechte vriendschap op tussen twee mensen met totaal verschillende achtergronden. Een film die je op het ene moment laat schaterlachen, en op het andere moment diep ontroert.

3. Samba

Samba is een Fransman van Senegalese afkomst die leeft van slechte bijbaantjes. Alice, een ambtenaar, heeft last van een burn-out. Terwijl Samba op allerlei manieren aan een verblijfsvergunning probeert te komen, probeert Alice vrijwilligerswerk te doen bij een organisatie die zich inzet voor mensen zonder verblijfsvergunning. Allebei willen ze uit hun lastige situatie komen, tot op een dag hun pad kruist. Ze worden steeds opnieuw naar elkaar toegetrokken en bieden elkaar als echte maatjes de helpende hand.

4. Green Book

Een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die tijdelijk zonder werk zit omdat zijn nachtclub een paar maanden dichtgaat, besluit te werken als chauffeur voor een beroemde Afrikaans-Amerikaanse pianist. Samen gaan ze op tournee in het zuiden van de Verenigde Staten, waar ze geconfronteerd worden met racisme en hun tegengestelde persoonlijkheden. De twee komen er geleidelijk aan achter dat ze veel meer met elkaar gemeen hebben dan dat ze in eerste instantie dachten.

5. The Bucket List

Twee mannen met een totaal verschillende achtergrond worden op dezelfde kamer opgenomen in het ziekenhuis wanneer er bij hen kanker wordt geconstateerd. Op een dag krijgen ze allebei slecht nieuws: ze zijn ongeneeslijk ziek en hebben nog maximaal een jaar te leven. Na het nieuws besluiten ze samen een bucketlist te maken van dingen die ze graag nog zouden willen doen. Ze voldoen hierbij niet alleen aan hun eigen wensen, maar ook aan die van de ander. Zo krijgen de twee steeds meer inzicht in elkaars kijk op het leven en vinden ze in de ander een maatje tot het einde nadert.

6. Hors Normes

Hors Normes – van de makers van Intouchables – vertelt het bijzondere verhaal van twee goede vrienden die zich met hart en ziel inzetten voor autistische kinderen. De één runt een opvang voor autistische kinderen die nergens anders terecht kunnen, de ander leidt met zijn organisatie jongeren uit slechte buurten op tot begeleiders van deze kinderen. Er ontstaan prachtige vriendschappen waarbij de kinderen en jongeren helemaal opbloeien.

7. The Peanut Butter Falcon

De jonge Zak met het syndroom van Down heeft één grote droom: professioneel worstelaar worden. Hij loopt stiekem weg uit het verpleeghuis waar hij woont, vastberaden om zijn droom waar te maken. Onderweg ontmoet hij Tyler, die om heel andere redenen op de vlucht is. Als onafscheidelijke maatjes gaan ze samen op avontuur. Je voelt tijdens hun reis de fantastische chemie tussen de twee. Een absolute kijktip!

Word ook Maatje voor een ander

Body: 

Maatje word je voor iemand die wat extra aandacht of begeleiding nodig heeft. Er is altijd iemand die jouw hulp kan gebruiken.

Naar de website van Maatjes

Steun het Oranje Fonds, word Vriend

Body: 

Draag bij aan een sociale samenleving en ontvang:
- het magazine Voor Vrienden
- een mooie set ansichtkaarten

Lees meer