placeholder

‘Ook laaggeletterden hebben recht op schuldhulpverlening’

“We willen stress en zorgen bij laaggeletterde mensen met schulden zo snel mogelijk wegnemen. Dan kunnen ze daarna leren lezen en schrijven zodat ze uit de vicieuze cirkel blijven.”

 

‘Ook laaggeletterden hebben recht op schuldhulpverlening’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Amersfoort
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
75.000,=

Volgens Joëlle van Kommer van Stadsring51 stoppen laaggeletterden snel met hun schuldhulptraject omdat het te ingewikkeld is. De stichting uit Amersfoort biedt hulp bij financiële problemen. “We doen aan schuldpreventie, maar ook aan schuldhulpverlening.”

Patroon

“We willen voorkomen dat mensen met schulden na onze hulp terugvallen in het oude patroon. Dat betekent normaal dat ze hun schulden oplossen terwijl ze vaardigheden leren zoals budgetteren en een administratie bijhouden.”

Vaardigheden

Voor laaggeletterden blijkt die aanpak lastig. “Op het moment dat ze stukken moeten inleveren, vallen ze uit. De brieven zijn te ingewikkeld, ze hebben geen digitale vaardigheden of weten niet hoe ze een begroting moeten maken. Om je geldzaken op orde te houden zijn deze en andere vaardigheden wel van belang.”

Speciale aanpak

“Daarom hebben we een speciale aanpak ontwikkeld. Met het project Schuldhulpverlening en laaggeletterdheid bieden we een methode om laaggeletterden beter te begeleiden”, vertelt de projectleider. ”We hopen dat  hierdoor de uitval fors vermindert. Iedereen heeft recht op schuldhulpverlening.”

Stapje voor stapje

De nieuwe aanpak draait eerst om het oplossen van de schulden. Daarna volgt het aanleren van vaardigheden voor het voeren van een goede administratie. “Op het moment dat schulden heel hoog zijn, ervaren mensen veel stress. Dat heeft veel invloed op het leervermogen. Daarom doen wij het stapje voor stapje en niet tegelijkertijd.”

Taboe

Volgens de stichting is ongeveer 15 procent van de cliënten laaggeletterd. “Er heerst zelfs een groter taboe op niet kunnen lezen en schrijven dan op het hebben van schulden. Op het moment dat je het bespreekbaar weet te maken zijn de mensen opgelucht. We kunnen er dan rekening mee houden.” 

Samenwerking

De Stichting Lezen en Schrijven gaat de schuldhulpverleners van Stadsring51 trainen om laaggeletterdheid eerder te herkennen. “Ook helpt de stichting met de website toegankelijk maken voor mensen die laaggeletterd zijn. Daarnaast werken we samen met Taalhuis Amersfoort.”

Tekeningen

“Verder komen er tekeningen die laaggeletterden laten zien wat ze van ons kunnen verwachten en wat wij van hen verwachten. Ook krijgt elke cliënt een speciaal getrainde budgetcoach. Zij worden opgeleid door Taalhuis Amersfoort. Het liefst willen we samen met deze organisatie een individueel leertraject realiseren. De een wil graag begeleiding aan huis, de ander wil meer weten over budgetteren. Het zou mooi zijn als we daarop kunnen inspelen.”

Pakketten op maat

Haar wens is dan ook dat er binnen de schuldhulpverlening pakketten op maat worden aangeboden. “Het is belangrijk eerst het probleem op te lossen dat de meeste stress veroorzaakt. Want pas als je hoofd leeg is, kun je aan jezelf werken.”

Tip

Joëlle adviseert mensen die ook steun willen voor een project het idee voor te leggen bij het fonds. “Een eerdere aanvraag van ons werd afgewezen. Maar als je erin gelooft, dan moet je het blijven proberen. We zijn er heilig van overtuigd dat dit iets toevoegt aan het oplossen van een maatschappelijk probleem.”

Het Oranje Fonds steunt twee jaar met een totaalbedrag van € 75.000,=. Dat geld is onder meer bestemd voor het ontwikkelen van de methodiek, trainen van de schuldhulpverleners, personeelskosten en lesmateriaal. 

Meer informatie over Stadsring51.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Fotocredit: Sabine Keijzer, VB Fotografie