Appeltjes van Oranje 2017

In mei 2017 worden de Appeltjes van Oranje uitgereikt. En u mag meebeslissen wie deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen! Stem tijdens de stemtiendaagse van 2 t/m 11 december op uw favoriet in eigen regio. Ga naar oranjefonds.nl/stem en doe mee!

Thema 2017: Krachtige Kinderen
Het thema van de Appeltjes van Oranje 2017 is Krachtige Kinderen. Kinderen groeien soms op in moeilijke situaties. Gelukkig zijn er veel initiatieven die zich inzetten om hen zo goed mogelijk mee te laten doen, zonder ze in een uitzonderingspositie te plaatsen. Bijvoorbeeld door kinderen te helpen zich te ontwikkelen of juist ouders te ondersteunen in de opvoeding. Ook zijn er projecten die kinderen helpen hun eigen leefomgeving mooier te maken.

Prestigieuze prijs
Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van € 15.000,= en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Het Appeltje is een blijk van waardering voor bestaande, succesvolle sociale initiatieven die erin slagen verschillende groepen mensen op een bijzondere manier bij elkaar te brengen. De prestigieuze prijs wordt elk jaar in mei uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.

Selectieproces
In mei 2017 ontvangen drie sociale initiatieven het felbegeerde Appeltje van Oranje op Paleis Noordeinde. Ze hebben dan de volgende selectieprocedure achter de rug:

  • De eerste selectie door het  Oranje Fonds op basis van het inschrijvingsformulier en de officiële stukken. In elk van de 5 regio’s worden 8 tot 10 organisaties geselecteerd.
  • Een stemtiendaagse van 2 t/m 11 december om publieksstemmen te krijgen uit de regio.
  • Een landelijke selectiedag op donderdag 19 januari 2017, waarbij organisaties hun succesvolle initiatief presenteren aan andere geselecteerden en de jury. 
  • Organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk presenteren zich op 5 november 2016 op Curaçao aan de vakjury.
  • Selectie van de 3 winnaars door het bestuur van het Oranje Fonds uit de 10 genomineerden, in maart 2017

Het is niet meer mogelijk om een voordracht in te dienen voor de Appeltjes van Oranje 2017. In het najaar van 2017 wordt het thema voor de Appeltjes van Oranje 2018 bekendgemaakt en wanneer het mogelijk is om daarvoor een voordracht in te dienen.