21-08-2018

Zo wordt armoede in Nederland aangepakt

Twee miljard mensen leven op deze aarde in armoede. Dat blijkt uit een rapport van Global Humanitarian Assistance Report, dat ieder jaar cijfers over armoede publiceert. Ook in Nederland heerst armoede, al is dat niet altijd zichtbaar. Het Oranje Fonds steunt organisaties die zich inzetten voor mensen met schulden of financiële problemen. We vertellen het verhaal van vijf projecten.

placeholder

1. ‘Op een gegeven moment zet je je over de schaamte heen’

“Je schaamt je omdat je niet kan rondkomen, maar op een gegeven moment zet je jezelf daaroverheen. Dan ben je blij dat je ergens hulp kan krijgen”, aldus iemand die in het verleden geholpen is door Stichting FARE (Flevoland) en daar nu zelf vrijwilliger is. FARE zet zich in voor de minima in Almere. De vrijwilligers verstrekken voedselpakketten, kleding en noodpakketten voor mensen die plotseling aan de grond zitten. Ook bemiddelt de stichting bij schuldhulpverlening. Lees hier meer over dit project.

2. ‘Dankzij onze app helpen kinderen het taboe op armoede doorbreken’

Als je financieel in een lastige situatie zit, zijn er flink wat voorzieningen in Nederland waar mensen gebruik van kunnen maken. Maar lang niet iedereen weet waar hij terecht kan, omdat er nog altijd een taboe heerst op armoede. Om het onderwerp bespreekbaar te maken, ontwikkelde welzijnsorganisatie KEaRN uit het Friese Tytsjerksteradiel een speciale app. “Met de hulp van kinderen van 8 tot 12 hopen we op een informele manier ook hun ouders en andere buurtbewoners te betrekken om het taboe op armoede te doorbreken. Want als er iets is dat bindt, dan zijn het kinderen”, zegt opbouwwerker Melanie Barends.

3. ‘We verbouwen zelf groente en fruit, en delen dit uit’

Armoede in Nederland is niet altijd goed zichtbaar, omdat de meeste mensen er niet mee te koop lopen. Toch komen elke week alleen al tientallen gezinnen naar een van de locaties van het Helpcenter. Deze organisatie biedt hulp aan mensen in armoede en ondersteunt ze op weg naar zelfredzaamheid. “Het doel is dat ze weer zo snel mogelijk een normaal leven kunnen leiden”, vertelt Stefan van der Kamp van het Helpcenter in het Limburgse Schinnen. “We helpen bijvoorbeeld bij schulden, het zoeken naar werk en het vinden van een ritme. Ook verbouwen we zelf groente en fruit dat we aan mensen kunnen uitdelen.” Lees meer over dit project.

4. ‘Als je in de auto slaapt, heb je hulp nodig’

“Mensen die door verlies van hun baan of een scheiding plotseling op straat komen te staan, zijn een vergeten groep daklozen”, zegt Richard Bijl, initiatiefnemer van Dak- en ThuislozenZorg Menorah in Beekbergen. Deze mensen – ook wel stropdasdaklozen – zijn niet verslaafd en hebben geen psychiatrische achtergrond, maar zijn om wat voor reden dan ook wel dakloos geraakt. In de opvang in Beekbergen krijgen zij de kans om hun leven langzaam weer op orde te krijgen.

5. ‘We willen zorgen bij laaggeletterden met schulden wegnemen’

Volgens Joëlle van Kommer van Stichting Stadsring51 in Amersfoort stoppen laaggeletterde mensen snel met hun schuldhulptraject, omdat het te ingewikkeld is. Daardoor raken ze vaak snel weer in de schulden en wordt er niets opgelost. "Stadsring51 leert mensen lezen en schrijven, zodat ze in de toekomst uit deze vicieuze cirkel blijven. We doen niet alleen schuldhulpverléning, maar ook schuldhulppreventie."