Verhaal: Taalmentoraten maken het verschil

‘Lezen is STOM.
Maar met Roos wel een beetje leuker’

“De letter u,” zegt Illa Carrion Braakman, vrijwilliger Taalmentoraten. Ola (9) lacht. Zonder aarzelen schrijft ze de letter keurig op het witte vel papier. Nog voordat Illa iets heeft kunnen zeggen, tekent ze d’r bloem een stukje verder af. “We spelen een soort galgje’ verduidelijkt Illa. “Want leren kan en mag fun zijn.” De studente pedagogiek wil graag haar steentje bijdragen als het gaat om taalontwikkeling. Vandaar dat ze meedoet met het project door anderhalf uur bijles per week te geven aan de kleine Ola – lees: slimme compromisjes sluiten om d’r aan het lezen te krijgen. Projectleider Annemarie van Voorst verduidelijkt: “Met Taalmentoraten richten we ons specifiek op kwetsbare leerlingen van groep 5 tot 8 met een achterstand in de Nederlandse taal. Het idee is simpel: met plezier en persoonlijke aandacht kun je op een laagdrempelige manier écht stappen maken.”

Boek, ik heb je!

Ola vluchtte twee jaar geleden met (bijna) haar hele familie uit Libië. Op school vond ze al snel haar draai, maar de Nederlandse taal bleef lastig. “En dat terwijl taal de basis van alles is. Daarmee word je letterlijk onderdeel van de maatschappij en vergroot je uiteindelijk je toekomstperspectief,” aldus Roos Verbeek, student Arbeid, Zorg & Participatie en eveneens vrijwilliger Taalmentoraten. Sinds kort helpt ze Ola’s broer Ali (11) op een passende manier met het uitbreiden van zijn woordenschat en begrijpend leren lezen. Roos: “Ali houdt van bewegen, dus als het even kan gaan we naar buiten. Laatst gingen we bijvoorbeeld een stuk fietsen. Onderweg vroeg ik hem wat ‘ie allemaal zag en aan het eind van de rit daagde ik ‘m uit wie als eerste het bord bovenop de brug kon lezen.” “Ik natuurlijk!” roept Ali glunderend. Dat hij van Roos ook soms boeken moet lezen, vindt ‘ie iets minder leuk. “Lezen is STOM! Maar we hebben samen een spannend boek uitgezocht in de bibliotheek. Het gaat over Koen, een voetbalkampioen.” Het zijn precies dat soort kleine stapjes waar het project om draait. Annemarie: “Kijk, het is lastig met harde resultaten te komen, maar tijdens onze pilot in 2015 hebben al heel wat kinderen meer plezier gekregen in het pakken van een boek. Hoe mooi is dat?”

Ook een idee?

Het Oranje Fonds vraagt de komende maanden bijzondere aandacht voor initiatieven die zich inzetten voor vluchtelingen en wij hebben budget beschikbaar om ze te ondersteunen. Meer informatie leest u hier.