08-11-2018

Trotse en stralende gezichten bij deelnemers JobHulp tijdens werkbezoek van de Koning

Koning Willem-Alexander verraste Stichting JobHulp in Culemborg met een werkbezoek. Hij ging in gesprek met de initiatiefnemers én met mensen die dankzij de stichting worden geholpen in hun zoektocht naar vrijwilligerswerk of een betaalde baan.

placeholder

JobHulp Culemborg is er voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe baan: werklozen aan het eind van hun WW-periode, net afgestudeerden die moeite hebben om een baan te vinden, mensen die ontevreden zijn of hun baan dreigen te verliezen en herintreders die net buiten alle regelingen vallen. Maar ook voor iedereen die als vrijwilliger iets wil doen voor de samenleving. De stichting geeft trainingen en koppelt alle deelnemers aan een maatje.

Schaamte
“Vaak is er sprake van schaamte”, zegt initiatiefnemer Jolanda Althuis aan tafel met de Koning, de burgemeester en een wethouder van Culemborg en deelnemers aan JobHulp. “Mensen vermijden verjaardagen en contact, omdat ze zich schamen dat ze geen baan hebben. Of dat ze iets doen wat ze niet leuk vinden.” Volgens Jos Diemel, zelf deelnemer aan JobHulp, is dit inderdaad het geval. “Het is zo fijn om mensen te spreken die hetzelfde probleem hebben. Je wisselt ervaringen uit en helpt elkaar.”

Maatjes
JobHulp koppelt alle deelnemers aan een maatje. Dat het belangrijk is om een klik te hebben met iemand, bewijzen de maatjes Lysanne Jackson en Pieter Kleingeld. Lysanne heeft ecologie gestudeerd, maar altijd baantjes gehad in andere branches. Voor haar lag de drempel te hoog om te solliciteren binnen haar eigen vakgebied. Ze werd gekoppeld aan maatje Pieter, omdat ze een gedeelde passie hebben: de natuur. Tijdens wandelingen over de hei en door het bos ontstond er een klik. Pieter gaf Lysanne tips vanuit zijn ervaringen en nam haar mee naar de beurs als oefening om op mensen af te stappen. Hij leerde haar netwerken. Inmiddels is Lysanne klaar voor een baan als ecologisch onderzoeker of natuurbeschermer.

Meedoen als vrijwilliger
Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder veel vluchtelingen, heeft JobHulp ook een programma: Stap in Vrijwilligerswerk (SIV). Als vrijwilliger voelen mensen dat ze onderdeel zijn van de samenleving en doen ze ervaring op. Zoals Adriana di Giacomo. Zij is geboren in Venezuela en was daar jarenlang werkzaam in het onderwijs. Toen ze in Nederland kwam wonen, vond ze maar moeilijk een baan. Dankzij JobHulp Culemborg kon ze op vrijwillige basis aan de slag als lerares van groep 6. “Dit is een goede ervaring voor mij. Ik leer in de klas zelf Nederlands en kan mijn passie blijven doen”, zegt een stralende Adriana.

Via het vrijwilligerswerk kunnen de deelnemers doorstromen naar betaald werk, maar dat is niet het primaire doel. Sommigen willen juist vrijwilliger blijven en hebben geen behoefte aan een betaalde baan. Zo kan iedereen op zijn of haar eigen manier iets doen voor een ander. Het traject Stap in Vrijwilligerswerk is pas begonnen in 2017. Van de 22 deelnemers doen nu 15 vrijwilligerswerk dat bij ze past. JobGroups, actief sinds 2014, coachte tot nu toe 180 mensen. Daarvan heeft bijna een derde een baan gevonden.

Steun van Oranje Fonds
Stichting JobHulp is een van de 22 deelnemers aan ons programma 'Meedoen, samen uit de armoede'. Deze sociale projecten werken drie jaar lang aan hun aanpak, volgen trainingen en leren van elkaar. Aan het eind van deze periode zijn ze beter toegerust om nóg meer mensen te bereiken en te helpen. Lees alles over dit programma.

Foto: Bart Homburg