Serie

We wonen in een land waarin elke dag veel mooie dingen gebeuren. Overal zijn mensen te vinden die klaarstaan voor anderen. Dit willen we graag laten zien.

Daarom gaat Bart Boonstra in deze 14-delige serie langs bij projecten die door het Oranje Fonds gesteund worden. Op zoek naar mooie verhalen en de mensen die ze mogelijk maken. Vanaf 3 oktober verschijnt er iedere dinsdag om 12.00 uur een nieuwe aflevering op deze pagina en ons YouTube-kanaal.

Extra aflevering: winnaar Soldaat van Oranje-prijs HackYourFuture

In deze extra aflevering gaat Bart op bezoek bij Gijs Corstens van HackYourFuture, een organisatie die vluchtelingen in 6 maanden klaarstoomt tot programmeur. De organisatie mocht voor dit initiatief de Soldaat van Oranje-prijs in ontvangst nemen.

Aflevering 10: Het Danspaleis

Deze week gaat Bart met de voetjes van de vloer. Hij gaat op bezoek bij Een Praatje en een Plaatje, een initiatief van Stichting Het Danspaleis. Bij deze mobiele huiskamerdisco gaan buurtbewoners op bezoek bij ouderen met een draagbare platenspeler en een mix met 'singeltjes van toen' voor een ouderwets gezellig dansfeestje. De PlatenDraaier trekt ouwe krakers uit de platenkoffer zoals Johnny Hoes, Louis Prima, Doris Day en vele andere sterren van weleer. Dansen en kletsen met buurtbewoners zorgt ervoor dat zowel lichaam als geest van ouderen op een positieve manier in beweging blijven. Van meezingers tot tranentrekkers, van polonaise tot ouderwets rock-en-rollen: met Het Danspaleis is het altijd bal. Of, zoals een mevrouw in het filmpje zegt: ‘Je gaat weer eens uit je bol!’

Aflevering 7: Best Buddies

Iets ondernemen wordt veel leuker als je dat samen doet. Toch is het voor veel jongeren met een beperking lastig om erop uit te gaan. Best Buddies brengt jongeren met en zonder beperking dichter bij elkaar. Mark en Jonathan zijn ruim twee jaar maatjes. Samen doen ze leuke dingen die 'normale' vrienden ook doen. 

Aflevering 6: Studio Moio 

Duizenden jongeren zitten zonder diploma of werk thuis omdat ze door problemen uitvallen op school. Studio Moio vangt deze jongeren op en schoolt ze om tot zelfstandig adviseurs.
Patrick zat tot voor kort thuis en deed niets anders dan gamen. Hij wilde niet naar school, omdat hij daar erg werd gepest: “Studio Moio heeft er voor gezorgd dat ik het gevoel heb dat ik iets beteken in de wereld”. 

 

Aflevering 5: 't Dorpshuus

In deze aflevering bezoekt Bart Boonstra een bijzondere plek in de Achterhoek. 't Dorpshuus in Varsselder-Veldhunten biedt onderdak aan 20 verenigingen en is een plek waar mensen samen kunnen komen. Waar ze leren werken met groen, dromen over hoe ze de nieuwe Messi kunnen worden en waar ze samen muziek maken. 

Aflevering 4: Het Inter-Lokaal 

In Nijmegen wonen veel 65+'ers uit voormalig Joegoslavië. Ze zijn in de jaren '70 naar Nederland gekomen om te werken. Deze (vaak alleenstaande) ouderen voelen zich soms eenzaam. De stichting Inter-Lokaal zet zich met het project Als Alle Jaren Tellen in voor deze groep. Samen zorgen ze ervoor dat deze ouderen minder eenzaam worden. Bart bracht een bezoekje tijdens een potje jeu de boules en een gezamenlijke barbecue. 

Aflevering 3: Stichting JAM

Wanneer je op (zeer) jonge leeftijd moeder wordt, kom je voor veel uitdagingen te staan. Het is niet altijd makkelijk om daar hulp bij te vinden. Daarom heeft ervaringsexpert Lovijah Veldt Stichting JAM opgericht. De stichting zet zich in voor jonge moeders in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar uit Arnhem en omstreken. Bij bijeenkomsten kunnen deze jonge moeders ervaringen uitwisselen en krijgen ze informatie om zo zelf de regie in hun leven weer te kunnen pakken. Bart gaat in deze aflevering met een groep jonge moeders op pad en hoort hun bijzondere verhalen.

 

Aflevering 2: Het Buro - S-Team

In deze aflevering is Bart op het Nordwin college in Leeuwarden. Stichting Het Buro heeft op deze mbo-school een project met de naam S(choolTalent)-Team voor jongeren van 16-25 jaar die op een of meerdere leefgebieden vastlopen. Zoals op het gebied van gezondheid, vrienden, school, werk of criminaliteit. Zo wil Het Buro voorkomen dat jongeren aan de rand van de samenleving belanden. Bart spreekt in deze aflevering o.a. met Steven, die vroeger in drugs oplossingen vond, maar zijn problemen vandaag de dag heel anders aanpakt. 

 

 

Aflevering 1: De Oude Mars

Als je jong bent en niet-aangeboren hersenletsel of psychische problemen hebt, kan het lastig zijn om vrienden te maken. De Oude Mars is een zorgboerderij die een veilig thuis biedt voor 32 van deze mensen en ze in contact brengt met bewoners van de wijk die het ook leuk vinden om in de natuur bezig te zijn. Ze ondernemen samen allerlei activiteiten, zoals wol spinnen of gewoon lekker in de tuin werken. Bart spreekt in deze aflevering onder andere met Olaf: een succesvolle ondernemer wiens leven op z'n kop kwam te staan toen hij de diagnose MS kreeg.