‘Zonder dorpshuis zou er veel minder contact zijn’

‘Zonder dorpshuis zou er veel minder contact zijn’

“Als het dorpshuis er niet zou zijn, dan was het hier een stuk minder sociaal. Dan hadden de mensen veel minder contact.”

Zeeland, Biervliet

2018
15.000,=

Truus is een van de bezoekers van het dorpshuis in het Zeeuwse Biervliet. “Met de vrouwenbond doen we van alles hier. Het pand is sfeervol en het is ook altijd goed onderhouden.” Ze zet zich ook in voor het gemeenschapshuis. “Sinds ik ben gestopt met werken ben ik actief als vrijwilliger. Ik kan slecht stilzitten en werk graag met mensen. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar.”

Verenigingen

“We zijn een klein dorp met 1700 inwoners. Eigenlijk maken alle verenigingen gebruik van het dorpshuis. Van stichting De Zonnebloem, de naaiclub, de dorpsraad, de jeugdsoos tot de biljartclub”, vertelt beheerder Conny. “De ene bezoeker komt wekelijks, de ander één keer in de maand. Het huurbedrag is in verhouding heel laag zodat het voor iedereen mogelijk is om hier een ruimte te huren.”

Lege kratjes

“Vijftien jaar geleden stond het pand al een tijd leeg. Het dorpshuis bestaat al 25 jaar en na tien jaar hebben we met een groep een doorstart gemaakt. We zijn begonnen met niks. We leverden lege kratjes in zodat we van dat geld bezems konden kopen.” Samen met vrijwilligers houdt ze de boel draaiende. “Als ik vroeger niet thuis was, wisten mijn kinderen al dat ze me in het dorpshuis konden vinden.” 

Jeugd

“We hebben diverse ruimtes, variërend in grootte. Boven hebben we een hele ruimte voor de jeugd, met discolampen en bar. De kinderen van de basisschool vinden het leuk om in zo’n ruimte bezig te zijn.” Daarnaast wordt er nog van alles georganiseerd. “We doen zelf heel veel, maar de groepen die hier huren verzinnen ook van alles. Het dorpshuis is er echt voor het dorp. Daar we zijn erg blij mee.”

Opknapbeurt

Maar het was wel tijd voor een opknapbeurt. “In het monumentale pand heeft een grote renovatie plaatsgevonden. Daardoor moeten we de vloer en de gordijnen vervangen. Verder is het pand in orde en ben ik eigenlijk hartstikke tevreden. In het verleden hebben we ook aanvragen gedaan en een aantal keer geld gekregen. Zonder het Oranje Fonds zouden we niet zo’n mooi dorpshuis hebben.”

Waardering

Ook Truus vindt het prachtig. Zolang het kan, blijft ze zich inzetten als vrijwilliger. “Ik zou heel slecht zonder vrijwilligerswerk kunnen. Ik vind het fijn dat je toch van bepaalde mensen waardering krijgt. Zo was hier een keer een kerstdiner. Een man, van wie zijn vrouw ziek was, had zo genoten. Hij kwam op me af en zei: “Ik vind jou een engel”. Dat draag ik nog steeds mee. Dat vond ik zo mooi.”

Tip

Conny adviseert andere mensen die twijfelen over het indienen van een aanvraag voor financiële steun, het gewoon te doen. “Nee heb je, ja kun je krijgen. Lees de criteria op de website en ga ervoor!”

Door het bedrag van € 15.000,= van het Oranje Fonds ziet het dorpshuis er straks weer als nieuw uit. 

Meer informatie over Stichting Dorpshuis Biervliet.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte