‘We willen maatjes zijn met onze buren’

‘We willen maatjes zijn met onze buren’

“We leven in een maatschappij waarin iedereen zichzelf maar moet zien te redden. Het wordt tijd dat we ook weer oog hebben voor elkaar.”

 

Flevoland, Emmeloord

2018
9000,=

“Ons doel is om in heel Emmeloord mensen met elkaar te verbinden en de eenzaamheid te bestrijden. Dat doen we met hulp van onze buurtverbinders. Zij leren mensen weer naar elkaar om te kijken”, vertelt voorzitter Alex Schoonveld van Stichting (H)echt Emmeloord.

Eenzaam

“We zijn momenteel bezig met een buurtonderzoek in één wijk en daaruit blijkt dat mensen best wel eenzaam zijn. Door de inzet van buurtverbinders willen we ervoor zorgen dat mensen meer naar elkaar gaan omzien.”

Vriendschap

“Een buurtverbinder is iemand die door regelmatig contact een vriendschap opbouwt. Deze vrijwilligers krijgen namen van mensen die hebben aangegeven dat ze daar behoefte aan hebben. Het doel is heel simpel: we willen maatjes zijn met onze buren.” Ook wijzen ze anderen de weg naar voorzieningen en activiteiten.

Nuttig

Peter is een van de buurtverbinders. “Ik ben gepensioneerd. Als buurtverbinder voel ik dat ik mijn tijd nuttig besteed. Ik vind het bovendien interessant dat ik mijn neus mag steken in buurt gerelateerde zaken. Ik hoop dat mijn vrijwillige inzet bijdraagt aan een verbetering van de mentaliteit van buurtbewoners.”

Verenigen

Alex hoopt dat de zes wijken in Emmeloord zich met elkaar gaan verenigen. “We moeten niet per wijk denken maar als één geheel. Eenzaamheid komt overal voor. Als we samen werken en samen een oplossing zoeken hebben we meer kans iets te bereiken.”

Online dorpsplein

Een van de middelen is een online platform. “Op het online dorpsplein kunnen buurtbewoners zichzelf aanmelden om op de hoogte te blijven van alle activiteiten. Het zou mooi zijn als de gemeente en andere organisaties er ook informatie op zetten.”

Buurthuis

“Ook hoop ik dat de vier buurthuizen weer goed gaan draaien. Sommigen vinden het iets van de vorige eeuw, maar het is juist een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Momenteel gebeurt er in de meeste buurthuizen weinig, maar het centrum waarbij ik ben betrokken loopt als een tierelier. Dat komt door betrokkenheid en enthousiasme.”

Verhaal kwijt

Wanneer is Alex echt tevreden? “Als de gemeente merkt dat minder mensen gebruikmaken van dagbesteding of niet meer naar een psycholoog gaan omdat ze al ergens hun verhaal kwijt kunnen. Een uurtje met ons is goedkoper dan een bezoek aan de psycholoog.”

Tip

Wie een aanvraag indient voor financiële steun van een project, moet vooral geduld hebben. “Het heeft bijna een jaar geduurd voordat het rond was. Het gaat natuurlijk ook om grote bedragen. Bereid je goed voor en laat je goed informeren over welke informatie nodig is zodat je de vragen goed beantwoordt.”

De stichting krijgt van het Oranje Fonds € 9000,= voor de training van de buurtverbinders, pr en andere opstartkosten.

Meer informatie over Stichting (H)echt Emmeloord.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte