‘We willen het bruisende hart van het dorp blijven’

‘We willen het bruisende hart van het dorp blijven’

“Als dorphuis willen we graag het centrum van het dorp zijn. Maar dan is het wel nodig om met de tijd mee te gaan. Het werd allemaal wat oubollig. Daarom is een renovatie van groot belang.” 

Zeeland, ’s-Gravenpolder

2018
35.000

In het dorpshuis Het Dorpsleven in ’s-Gravenpolder vinden allerlei activiteiten voor en door inwoners plaats. “Onze drie zalen zijn te huur. Er zijn niet alleen vergaderingen maar ook bruiloften en feesten. Op zaterdagavond is er een dansclub en ook worden er cursussen gegeven. We mogen ons rekenen tot een van de bestdraaiende dorpshuizen van de omgeving”, zegt voorzitter Berry Kooiker van Stichting Ons Dorpsleven ’s-Gravenpolder trots.

Verlichting

Op het gebouw prijken al zonnepanelen. “Ook hebben we een nieuwe cv-ketel. Daardoor is het gasverbuik aanzienlijk minder geworden. We zijn dus redelijk up-to-date maar van binnen is het nog oud. In de grote zaal is de verlichting heel slecht. Daar heeft onder meer de damvereniging last van. De deelnemers hebben onvoldoende licht dus dat wordt helemaal aangepast. Er komt led-verlichting. Dat is een behoorlijke kostenpost.”

Frisse aanblik

“Door de opknapbeurt krijgt de binnenkant weer een frisse aanblik en wordt het ook weer aantrekkelijker. We passen de geluidsinstallatie aan, de toegankelijkheid voor rolstoelhouders wordt nog beter en er komen nieuwe meubels”, vult Berry aan. “We hopen dat we zo het bruisende hart van het dorp blijven en meer jongeren aantrekken.”

Mooie ruimte

Als deelnemer van de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS) is Laurens van de Ree vooral blij met de nieuwe verlichting. “Bij het grimeren hebben we goed licht nodig. Dat was ook een van onze eisen toen we het huurcontract tekenden.” Laurens kende het pand al omdat hij als lid van de EHBO-vereniging ook in het gebouw komt. “Ik heb zelf dit dorpshuis voorgedragen. De grote zaal is een hele mooie ruimte. Het is echt een dorpshuis waar veel gebeurt.”

Tip

Om de plannen te kunnen uitvoeren diende de stichting aanvragen in bij diverse organisaties. “Het Oranje Fonds is een van de organisaties die ons steunt. Bij de aanvraag merk je dat je altijd meer wensen hebt dan dat er mogelijkheden zijn. Daarnaast wordt er vaak al gevraagd om tekeningen of een begroting terwijl je nog in een pril stadium zit. Toch moet je doorzetten. Dat is een van de belangrijkste dingen”, aldus Berry.

Een groot deel van het bedrag van € 35.000,= van het Oranje Fonds gaat naar de nieuwe verlichting.

Meer informatie over Stichting Ons Dorpsleven 's-Gravenpolder.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte