'We werken aan de toekomst van vluchtelingen'

'We werken aan de toekomst van vluchtelingen'

“Heel veel vluchtelingen hebben een trauma of negatieve ervaringen. Wij willen ze nieuwe kansen bieden. We werken aan hun toekomst.”

Noord-Brabant, Eindhoven

2017
78.000,=

“We willen vluchtelingen iets meegeven en actief maken. Ze hebben veel talenten in huis. Als we ze kunnen helpen om in het land van herkomst een bedrijf op te starten, dan doen we dat. Daarvoor hebben ze scholing nodig. En daarom is er School voor Vluchtelingen”, zegt adviseur Jeanne van Beers van Stichting Jongerenhuis Eindhoven.

Huiskamer

De stichting biedt een veilige plek aan vluchtelingen. “Het gaat vaak om mensen die nog geen recht hebben op een verblijfsvergunning. Bij ons kunnen ze overdag in de Huiskamer eten en anderen ontmoeten. Ook kunnen ze daar vrijwilligerswerk verrichten of in een naastgelegen ouderencomplex.” 

Structuur

"Verder bieden we structuur en activiteiten aan.” Zo vinden in de school cursussen en scholing plaats die bijdragen aan hun toekomst. “Taalcursussen zoals Arabisch, Nederlands en Engels, maar ook kunnen ze een echt vak leren. Ze willen bijvoorbeeld aan de slag als autolasser of timmerman. Iedereen kan een certificaat halen. Het is dus meer dan dagbesteding, want we willen dat ze zich beter voelen dan hoe ze Nederland zijn binnengekomen, of ze nu een verblijfsvergunning krijgen of niet.”  

Talent

“We spreken de vluchteling aan op wat ze willen leren. Wat is hun talent? Zo hebben we een jongen opgeleid tot cameraman. Hij volgde een fotografieopleiding en taalles. Hij loopt nu stage bij een regionale omroep. Sommige vluchtelingen volgen meerdere cursussen per jaar.”

Fietsenmaker

In een jaar tijd werden 28 mensen opgeleid tot fietsenmaker. “Dat is zo’n succes dat we daar een apart project van hebben gemaakt, met een eigen werkplaats. Er zijn ook mensen die lessen volgen op de Technische Universiteit Eindhoven. We bieden verder creatieve opleidingen zoals naailessen en een cursus om edelsmid te worden. Ook doen we mee aan de Dutch Design Week. Mensen zijn bezig met het ontwerpen van islamitische moderne kleding.”

Erkenning

Volgens Jeanne heeft de school een positief effect op de vluchtelingen. “We geven hen een soort netwerk maar ook een familie. Ze hebben het gevoel dat ze er weer bij horen en iets kunnen. Ze voelen zich geen vluchteling meer. Dat is prachtig. Het is heel mooi als ze erkenning krijgen en een prettig leven kunnen leiden.”

Tip 

“Als je gelooft in je project moet je zeker financiële steun aanvragen”, adviseert Jeanne andere initiatiefnemers. “Denk met je project out of the box. Vaak krijgen projecten die niet bij een gemeente of instelling passen steun. Dus als je erin gelooft, vraag het aan en zet door!”

Drie jaar steunt het Oranje Fonds het project met een totaalbedrag van € 78.000,=.  

Meer informatie over Stichting Jongerenhuis Eindhoven
Lees ook over andere gesteunde initiatieven

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte