‘We maken plezier, zijn betrokken en helpen elkaar’

‘We maken plezier, zijn betrokken en helpen elkaar’

“De onderlinge betrokkenheid bij de leden van de buurtvereniging is groot. Je weet gewoon dat als je hulp nodig hebt, de buurt voor je klaarstaat.”

Gelderland, Vaassen

2018
25.000,=

“Buurtvereniging 't Loar is heel actief. We hebben driehonderd leden. In ons houten buurthuis De Loarkit vinden allerlei activiteiten plaats, zoals biljarten, pilates, klootschieten, toneelspelen, bingo, kaarten en de stamppotmiddag”, vertelt voorzitter Mieke Jansen van de Sligte. “Maar we organiseren voor de oudere leden ook één keer per jaar een busreis. Niet-leden zijn natuurlijk ook welkom.”

Kamp

Voor de jeugd tot 12 jaar is er een commissie die van alles organiseert. “We hebben veertig leden van 0-12 jaar. Er zijn speldagen, de sinterklaasviering vindt hier plaats, met Pasen draait het om eieren zoeken en ze organiseren een kamp.” 

Nieuwe generatie

Onlangs meldden zich twee dertigers die willen plaatsnemen in die commissie. “Als kind hebben ze hier een hele fijne tijd gehad. Ze vonden het zo leuk wat er toen voor hen werd gedaan. Dat willen ze nu graag doen voor de nieuwe generatie.”

Renovatie

“We bestaan sinds 1986. Inwoners van buurtschap ’t Loar, aan de rand van Vaassen, hebben destijds zelf het buurthuis gebouwd. Maar het is nu hoog tijd voor een renovatie. We kiezen bewust ervoor het pand op te knappen, omdat onze buurt van oudsher ooit met zeven houten huisjes is ontstaan. Daarom willen we het houten buurthuis behouden.”

Duurzaamheid

“Allereerst willen we iets doen aan de duurzaamheid. We willen investeren in betere isolatie zodat we kunnen besparen op de energiekosten. Daarnaast krijgen we nieuwe ramen, wordt de vloer van de keuken en bijkeuken geïsoleerd en vernieuwd., komt er buiten een overkapping en wordt het pand beter toegankelijk voor mindervaliden."

Vrijwilligers

Ook het omringende terrein wordt aangepakt. “Dan kunnen we ook daar dingen organiseren. De parkeerplaats wordt verlegd en er komen andere planten in het plantsoen. En dat doen we allemaal met vrijwilligers die het leuk vinden om buiten te klussen. Toevallig hebben we onder onze leden allerlei mensen met de benodigde kennis in huis, van een loodgieter, hovenier tot bouwvakkers.”

Betrokken

“Door deze renovatie kunnen we weer jaren vooruit. Het buurthuis mag niet verdwijnen. Als het er niet zou zijn, dan is dat een groot gemis voor de inwoners. Het is toch een soort ontmoetingspunt maar ook een plek waar buren en anderen elkaar tegenkomen. We maken plezier, zijn betrokken, tonen interesse en helpen elkaar. Dat is het mooiste van deze buurtvereniging.”

Het Oranje Fonds steunt met € 25.000,=. Dat bedrag gaat volledig naar de renovatie.

Meer informatie over Buurtvereniging 't Loar.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte