placeholder

‘We helpen allochtone mannen in hun kracht te staan’

“Het is moeilijk om je draai te vinden in onze samenleving als je de Nederlandse taal slecht spreekt en geen netwerk hebt. Wij helpen allochtone mannen actief deel te laten nemen aan onze maatschappij.”

‘We helpen allochtone mannen in hun kracht te staan’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Helmond
Jaar:
2016
Toegekend bedrag:
90.000,=

“Als ze in Nederland komen, kennen ze niemand. Wij zijn vaak de eerste schakel met de buitenwereld”, vertelt Margriet Swinkels van Stichting LEVgroep Leven en Verbinden uit Helmond. “Met de training mPowerMAN proberen we de stap naar het leven hier makkelijker te maken.”

Methodiek

De stichting had al een empowermenttraining voor allochtone vrouwen. “Zij opperden dat zo’n cursus ook handig zou zijn voor hun mannen. Dankzij bijdragen van diverse fondsen hebben we een methodiek ontwikkeld om de participatie en emancipatie van allochtone mannen te vergroten”, legt de stafmedewerker van de afdeling innovatie uit.

Sporten

De mannen komen drie maanden lang iedere week samen. “De avond begint met sporten. Het is een middel om ze bij elkaar te brengen. En tijdens het sporten leren ze gelijk al meer over omgangsvormen en onze cultuur.”

Persoonlijke doelen

“Daarna werken we aan persoonlijke doelen. In het land waar ze vandaan komen waren ze iemand, maar hier moeten ze helemaal opnieuw beginnen. Dat is slecht voor hun zelfbeeld. Dus gaan ze op zoek naar wat ze kunnen en willen. En hoe ze dat kunnen bereiken."

Kracht

"Ze leren bovendien nieuwe mensen kennen en oefenen de taal. Daarnaast ondernemen we activiteiten zoals samen koken en eten en maken we uitstapjes. Dankzij de training staan ze weer in hun kracht.”

Vrijwilligerswerk 

Om betrokken te raken in de Nederlandse maatschappij stimuleert de stichting om vrijwilligerswerk te doen. “We hebben een vrijwilligerspunt in huis, maar in heel veel culturen zijn ze niet bekend met vrijwilligerswerk. We leggen uit dat ze op die manier werkervaring opdoen, een netwerk opbouwen en dat het een opstapje kan zijn naar een baan.”

Autochtonen

De meesten gaan uiteindelijk als vrijwilliger aan de slag. “En dat is precies waar we op hopen. Ze zijn betrokken, leren autochtone Nederlanders kennen en worden gedwongen de taal te spreken.” Zo is een van de deelnemers nu assistent conciërge op een basisschool. Iemand anders helpt bij een voetbalvereniging. 

Maatje

Als extra aanvulling op de groepstraining kunnen deelnemers een-op-eenbegeleiding krijgen. “De een wil met een maatje aan de slag om de taal beter te leren, de ander wil hulp bij het zoeken van passend vrijwilligerswerk.”

Trots

Het project was drie jaar lang afhankelijk van fondsen, maar gaat nu door op eigen kracht. “Dat is een mooie prestatie. Maar ik ben vooral trots op alle vrijwilligers voor hun inzet en alle mensen die hebben meegedaan. De deelnemers krijgen altijd aan het eind van de training een certificaat. Een keer was er een man die tijdens de uitreiking liet weten dat de groep voor hem familie was geworden. Dat was zo mooi om te horen.”

Tip

Margriet adviseert mensen die een aanvraag voor financiële steun willen indienen, goed na te denken voor wie het project is en waarom je het doet. “En ik vind echt dat het geen tijdelijk project moet zijn.” 

Het Oranje Fonds heeft de stichting drie jaar gesteund met een totaalbedrag van € 90.000,=. Dat geld was bestemd voor de ontwikkeling van de methodiek en personeelskosten. 

Meer informatie over Stichting LEVgroep Leven en Verbinden.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.