'We bieden mensen in onzekerheid hulp'

'We bieden mensen in onzekerheid hulp'

"Sommige vrijwilligers hebben in hun eigen omgeving te maken gehad met dementie. Daarom willen ze graag helpen."

Zuid-Holland, Koudekerk aan den Rijn

2019
27.500,=

“We richten ons op mensen met beginnende geheugenproblemen, mantelzorgers en hun familie en vrienden. We bieden hen een omgeving waar ze zich veilig voelen, waar ze vragen kunnen stellen en met anderen in contact kunnen komen die hetzelfde meemaken”, vertelt voorzitter Frans Ebben van Stichting Inloophuis Koudekerk aan den Rijn en Omgeving. 

Behoefte

“We zijn een klein dorp waar de vergrijzing behoorlijk toeneemt. Er is dringend behoefte aan deze vorm van zorg voor mensen met geheugenproblemen. Als de deuren van het inloophuis opengaan, staat er al een groep vrijwilligers klaar. De coördinator is een professionele kracht met verstand van allerlei zaken.” 

Training

“Onze vrijwilligers krijgen een training. Ze willen allemaal graag wat voor een ander doen. Ik zet me in voor het inloophuis omdat ik weet wat dementie teweegbrengt. Ik heb het ook van dichtbij meegemaakt."

Laagdrempelig

Het inloophuis is te vinden in een multifunctioneel centrum. “Midden in het dorp. Dat maakt een bezoek aan ons inloophuis laagdrempelig. We beginnen met twee dagdelen in de week. De bezoekers kunnen ook bij ons lunchen.”

Talenten

“We hebben al een groot scala aan activiteiten bedacht zoals fietsen, wandelen, spelletjes spelen en muzikale activiteiten. Maar we willen vooral activiteiten samen met de mensen organiseren. Zij hebben talenten en die willen we graag inzetten.”

Mantelzorger

“We hopen dat de mantelzorger een actieve rol op zich neemt en samen met de bezoeker naar ons inloopcentrum komt. Mensen met beginnende geheugenproblemen zijn in het begin nog wat terughoudend en wellicht in de ontkenningsfase. Mogelijk hebben mantelzorgers ook vragen. Twee keer per maand houdt iemand van welzijnsorganisatie Tom in de Buurt een spreekuur.”

Verbouwing

Lokale ondernemers helpen met de verbouwing. “Op die manier proberen we de kosten zoveel mogelijk te drukken. We willen een fijne en uitnodigende accommodatie realiseren. We zijn een inloopcentrum voor mensen met (beginnende) dementie of geheugenklachten, maar (eenzame) ouderen zijn ook welkom voor een kopje koffie.” 

Levendig

“Over een jaar zie ik een heel levendig inloophuis voor me waar mensen uit de wijde omgeving naartoe komen. Alle inwoners uit de gemeente zijn welkom en ik verwacht dat iedereen de weg naar ons weet te vinden.” 

Tip

Frans heeft een tip voor initiatiefnemers van andere projecten die financiële steun willen aanvragen bij een fonds. “Bij het Oranje Fonds is het een heel duidelijk proces, maar je moet wel heel goed weten wat je wil voordat je ermee aan de slag gaat. Dus bereid je goed voor.” 

Het Oranje Fonds steunt het project twee jaar met € 27.500,=. Dat geld is voor een deel bestemd voor de opknapkosten, de kosten van de activiteiten en scholing van de vrijwilligers. 

Meer informatie over Stichting Inloophuis Koudekerk aan den Rijn en Omgeving.  
Lees ook over andere gesteunde initiatieven

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte