placeholder

‘Vroeger durfde ik geen Nederlands te praten, maar nu doe ik het gewoon’

“Nu ik stage loop op een basisschool, verbetert mijn taal doordat ik kan praten met andere leraren. Ook leer ik als assistent van de kleuterjuf in de klas nieuwe woorden.”

‘Vroeger durfde ik geen Nederlands te praten, maar nu doe ik het gewoon’
Bekijk op de kaart
Locatie:
IJsselstein
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
25.000,=

Shagayegh (30) uit Iran doet mee aan Taalstage, een project van Stichting Pulse in IJsselstein. “De Nederlandse taal beheersen is essentieel om een betaalde baan te kunnen uitoefenen”, zegt sociaal werker Giselle Alders. “Door onze stages leren nieuwkomers op een natuurlijke manier de taal.”

Kick

“Ik zoek stageplekken die aansluiten bij hun interesses, kennis en achtergrond. Meestal gaat het om functies in het maatschappelijk veld, zoals scholen of een zorginstelling”, gaat Giselle verder. “Door de samenwerking met Vluchtelingenwerk vinden we ook plekken in het bedrijfsleven. Uiteindelijk worden de meeste mensen ergens geplaatst. De weg ernaartoe is soms met hobbels, maar de kick is des te groter als het dan wel lukt.”

Spelen

Shagayegh is blij met haar stageplek op een school voor speciaal onderwijs. “Ik help en leer tegelijkertijd. Ik leer ook woorden door het spelen met de kinderen en als de juf voorleest, luister ik mee. Het is heel leuk dat ik op deze manier mijn Nederlands kan verbeteren.”

Baan

Een taal leren uit een schoolboek is heel anders dan spreken. “Daarom wilde ik graag meedoen aan Taalstage. Het is heel fijn om met andere Nederlanders te kunnen praten. Vroeger durfde ik het niet, maar nu doe ik het gewoon. Als ik de taal beter ken, is de kans dat ik een baan vind groter.”

Begeleiding

“Mensen zijn enthousiast als ze op hun plek zitten”, beaamt Giselle. “Op de werkplek ontfermt iemand zich over hen. Daarnaast bied ik individuele begeleiding. Eerder organiseerden we ook groepsbijeenkomsten, maar dat doen we niet meer. Vluchtelingen hebben heel veel aan hun hoofd. Onze deelnemers moeten zoveel regelen dat extra dingen al gauw te veel worden. Ze gaan drie keer per week naar inburgeringsles, komen daarnaast naar informele lessen en doen ook nog eens mee aan deze stage.”

Succesverhalen

Giselle kan al meerdere succesverhalen vertellen. “Een dame uit Syrië hielp in een mamma café, een plek in een school waar moeders uit IJsselstein bijeenkomen om elkaar te ontmoeten. Ze hielp daar met koffie en thee schenken. Inmiddels heeft de school haar een opleiding aangeboden om klassenassistent te worden.”

Bijscholing

“Een man uit Syrië heb ik geholpen aan een taalstage in de bibliotheek. Hij was daar gastheer. Uiteindelijk heeft hij via Vluchtelingenwerk een betaalde baan als kabellegger gekregen. Een functie die hij vroeger ook uitvoerde. Nu krijgt hij bijscholing en goede begeleiding.”

Bewondering

“Ik hoop dat we nieuwkomers nog jarenlang kunnen helpen integreren en helpen bij het opbouwen van een fijn bestaan in IJsselstein. Ze hebben zoveel meegemaakt en komen in een land vol met regels en een moeilijke taal om te leren, maar ze doen het wel. Ze blijven enthousiast en positief. Ik heb dan ook veel bewondering voor hen.”

Tip

Giselle heeft een tip voor andere mensen met een project die financiële steun willen aanvragen. “Zorg dat je een goed onderbouwd verhaal hebt en dat je aan de randvoorwaarden kunt voldoen. Een fonds als het Oranje Fonds denkt graag met je mee.”

De stichting krijgt van het Oranje Fonds € 25.000,= voor twee jaar. Dat geld is bestemd voor personeelskosten.

Meer informatie over Stichting Pulse.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.