‘Vluchtelingenvrouwen zien weer een toekomst’

‘Vluchtelingenvrouwen zien weer een toekomst’

“Vluchtelingenvrouwen beseffen opeens dat ze niet alleen zijn. Tijdens het project zien we de ambitieuze vrouwen groeien.”

Zuid-Holland, Rotterdam

2019
30.000,=

“Ze voelen zich compleet, kijken met een heldere blik de wereld in en zien weer een toekomst. Ze staan weer zelfverzekerd rechtop. Dat is iets wat je met geld niet voor elkaar krijgt.” Christina Moreno heeft het over het Lotusbloemprogramma van She Matters in Den Haag.

Droom

De Mexicaanse Amerikaan kwam na haar studie internationaal recht naar Nederland. “Ik ontmoette allerlei gedreven vrouwelijke nieuwkomers. Hun verhalen grepen mij aan. Ik had een goede carrière en hun grootste droom was een baan krijgen. Dat was het begin van She Matters.”

Talenten

“Ik zag prachtige cv’s, maar toch lukte het hen niet om de arbeidsmarkt te betreden. Ze kregen nergens steun. Ik kijk niet naar iemands naam, maar naar talenten en vaardigheden. Het Lotusbloemprogramma draait om de empowerment van deze vrouwen. Het traject is gratis. “Zonder de fondsen zouden we dit project niet kunnen doen.”

Stage

“Iedere ronde doen tien vrouwen mee. In twaalf weken ontdekken ze hun talenten, volgen ze workshops en lopen ze stage bij een bedrijf. Ze krijgen steun van een maatje. Dat is cruciaal. Je kunt iemand vaardigheden bijbrengen, maar als ze zich onzeker voelen dan werkt het niet.”

Gelijkgestemden

“Sowieso is het voor de vrouwen fijn dat ze ook gelijkgestemden ontmoeten. Tijdens de eerste workshop leren ze elkaar kennen. Ze komen erachter dat ze niet alleen zijn. Als je thuis zit en de muren op je af komen en denkt dat niemand je begrijpt, dan is het erg fijn om herkenbare verhalen te horen.”

Partners

Inmiddels werkt She Matters samen met diverse bedrijven waar de vrouwen stage kunnen lopen. “In het begin was het best moeilijk om partners te vinden. Ik liep overal binnen met de vraag waarom ze geen vluchteling aannamen. Ik wilde weten wat de bezwaren waren.”

Aanpassen

“Sommige ondernemingen vroegen zich af of deze vrouwen zich konden aanpassen aan de Nederlandse cultuur en of ze mentaal klaar waren voor een baan. Allerlei zaken waaraan we aandacht besteden. Aan het eind krijgt iedereen een certificaat. Sommigen gaan gelijk aan het werk, anderen beginnen aan een studie.”

Dankbaar

De stichting heeft meer dan driehonderd vrijwilligers. “Er is veel negativiteit over vluchtelingen, maar hier in Nederland bieden mensen iedere dag hun hulp aan. Dat is zo mooi en daar ben ik echt dankbaar voor. Wat we horen en zien in de media klopt dus niet. Ik zie alleen maar behulpzame mensen.”

Groeien

Het project draait in Rotterdam en Amsterdam. ”Maar nu het concept zich heeft bewezen breiden we uit naar Utrecht en Den Haag. Ook tonen andere landen interesse in onze werkwijze. Uiteindelijk wil ik alles overdragen aan een vrouw met een vluchtelingenachtergrond. Zij mag onze stichting nog meer laten groeien.”

Tip

Christina heeft een tip voor andere mensen die een fonds willen aanschrijven voor steun. “Ik had nog nooit een aanvraag ingediend, maar het Oranje Fonds is heel behulpzaam. Vraag dus om hulp en ga ervoor!”

De stichting krijgt € 30.000,= van het Oranje Fonds. Dat geld gaat onder meer naar personeelskosten, de huur van de panden en vervoerskosten.

Meer informatie over She Matters.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte