placeholder

Soep voor de buurt én een werkervaringsplek, midden in de Amsterdamse rosse buurt

“Bij Soep van Kana kom ik met veel verschillende mensen in aanraking. Je hoort elkaars verhalen. Je oordeelt niet meer. Je veroordeelt niet meer.” Aan het woord is Yvette, een van de vrijwilligers die door Stichting Oudezijds 100 bij de soepwinkel in Amsterdam een kans krijgt op de arbeidsmarkt.

Soep voor de buurt én een werkervaringsplek, midden in de Amsterdamse rosse buurt
Bekijk op de kaart
Locatie:
Amsterdam
Jaar:
2016
Toegekend bedrag:
40.000,=

“Soep van Kana is een ontmoetingsplek voor de buurt. Je kunt bij ons terecht voor lekkere soep tegen een mooie prijs en een goed gesprek”, legt maatschappelijk werker Tanneke de Blaeij uit. “Mensen uit de buurt die zich wat bedreigd voelen door de grote hoeveelheid toeristen kunnen hier buurtgenoten zijn. Het is een mooie plek. Met de muren en vloer vol mozaïek stap je eigenlijk een soort kunstwerk binnen. Het is fijn om hier te zijn.”

Werkervaring

Met deze bijzondere locatie slaat Oudezijds 100 twee vliegen in één klap. Zo doet Yvette bij de soepwinkel midden in de rosse buurt werkervaring op. “Ik ben een lange tijd uit het arbeidsproces geweest en heb ook een ander beroep gehad. Werken bij Soep van Kana is echt een leerschool. Ik vind het heerlijk om weer bezig te zijn en het gevoel te hebben dat je iets bijdraagt.”

Verrijking

Op de werkervaringsplek voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, ontmoet ze veel verschillende mensen. “Ik vind het samenwerken heel leuk, want je leert van elkaar. Het werkt heel motiverend en positief. Je hoeft je niet minder te voelen. Het luisteren naar elkaars verhalen geeft een gevoel van saamhorigheid. Het biedt mij verrijking.”

Food waste

De soep die wordt geserveerd is afhankelijk van de groentes die aan het eind van de dag op de markt of in de supermarkt over zijn. “We koken met de resten van de dag. Dat is niet alleen goedkoop, maar zo strijden we ook nog eens tegen food waste”, aldus Tanneke. “We proberen op allerlei manieren maatschappelijk bezig te zijn.”

Erkenning

“Weet je wat ook zo leuk is?” zegt Yvette. “We zitten in een buurt vol met snackbars, maar hier krijg je dus iets gezonds.” Ze is heel blij dat ze als manusje-van-alles haar handen uit de mouwen mag steken. “Ik ontdek een kant van mezelf die ik niet kende”, vertelt ze trots. “Ik was onzeker over wat ik nog kon. Nu krijg ik weer erkenning.”

Het Oranje Fonds steunt Soep van Kana met € 40.000,=. Dat geld is onder meer gebruikt voor de inrichting van de keuken. Van soepkommen, pannen, keukenmachines tot het gasfornuis en de vriezer. Daarnaast wordt het geld besteed aan scholing, zoals bhv-cursussen en een opleiding tot leermeester.

Meer informatie over Soep van Kana.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.