placeholder

Een warme en veilige plek voor slachtoffers van mensenhandel

Dit initiatief richt zich op slachtoffers van mensenhandel, die in Amsterdamse opvangcentra verblijven. Deze mensen krijgen een nieuw perspectief op het leven door ze bij de samenleving te betrekken en ze te laten re-integreren op de arbeidsmarkt. Een lunchroom fungeert hierbij als leerwerkplek. 

Een warme en veilige plek voor slachtoffers van mensenhandel
Bekijk op de kaart
Locatie:
Amsterdam
Jaar:
2014
Toegekend bedrag:
50.000,=

Mensenhandel

Er leven wereldwijd meer dan 30 miljoen mensen in een vorm van moderne slavernij. Het is een handel waar jaarlijks 32 miljard dollar in omgaat, gefundeerd door systematische economische, maatschappelijke en politieke oorzaken.

Organisatie

Not For Sale is een internationale organisatie die in de afgelopen jaren transparantie heeft gerealiseerd in deze wereld door het opzetten van een platform dat alle sectoren uit de maatschappij samenbrengt. In samenwerking met overheden, multinationals en lokale bedrijven worden projecten geïnitieerd met als doel om slachtoffers te helpen en mensenhandel te voorkomen.

Soep en Salade

In 2012 is Stichting Not For Sale in de oude binnenstad van Amsterdam gestart met een ‘soep en salade’-project gestart. In 2013 namen 44 deelnemers uit de doelgroep eraan deel. Zij maken verse biologische soepen en salades, die door vrijwilligers worden verkocht aan prostituees werkzaam achter de ramen op de Wallen zodat ze een voedzame maaltijd krijgen.

Daarnaast zijn er verschillende ondernemers en instellingen die de soep afnemen en verkopen. Het project snijdt aan twee kanten: enerzijds biedt het slachtoffers nieuwe kansen in het leven en anderzijds wordt er een band opgebouwd met prostituees.

Lunchroom

Na het succes van het ‘soep en salade’-project is het tijd voor een volgende stap. Not For Sale wil het project uitbreiden door het opstarten van een lunchroom in het postcodegebied 1012 van Amsterdam. In samenwerking met het opvangcentrum voor mensenhandel en Dienst Werk en Inkomen (DWI) wordt de lunchroom een leerwerkplek voor slachtoffers van mensenhandel, nadat zij een training hebben ontvangen in keukentechnieken en horecavaardigheden.

Coaching

Door het aanbieden van professionele stages wil men voor deze groep nieuwe kansen op een normaal bestaan en een springplank naar de maatschappij creëren. De deelnemers worden persoonlijk begeleid door vrijwillige coaches.

Ruimte

Daarvoor wil men een kantoorpand huren in de oude binnenstad achter de Oude kerk wat als multifunctioneel kantoorruimte wordt ingericht. De medewerkers en vrijwilligers kunnen daar werken, maar de ruimte wordt ook ingericht als trainingsruimte. Hier kunnen de vrouwen uit het programma, maar ook de bewoners van het opvangcentrum voor mensenhandel trainingen volgen die door partners worden gegeven.

Bijdrage

Voor het opzetten van de lunchroom (het bedrijfsgedeelte, dat ondergebracht is in een BV) werkt men met een andere begroting met dito financieringsconstructie. Aan dit onderdeel dragen o.a. de gemeente Amsterdam en Stichting Doen bij. Het Oranje Fonds steunt met een bijdrage van € 50.000,=.