‘Ritme heeft me erbovenop geholpen’

‘Ritme heeft me erbovenop geholpen’

“Nadat ik was gestopt met school heb ik een tijd thuis gezeten. Daardoor ging mijn ontwikkeling achteruit. Het ging steeds slechter. Door werken op zorgboerderij De Locatie heb ik weer iets om voor op te staan.”

Noord-Brabant, Vlijmen

2018
25.000

Gaby (19) is elke doordeweekse ochtend te vinden op de zorgboerderij in Vlijmen. “Het voelt heel fijn dat ik hier terecht kan. Ik heb weer een dagritme gekregen. Dat heeft me erbovenop geholpen. Ik werk bijvoorbeeld in de tuin. Ik vind het heel leuk om te doen. Ook werk ik in de winkel en daar maak ik onder andere eitjes schoon. Daarnaast ben ik bezig met het maken van een houtopslag.”

Opvang

“We bieden opvang aan jongeren tussen de zes en achttien jaar met verschillende problematieken, van autisme, ADD tot hechtingsstoornissen", vertelt directeur Bernadette van den Akker. “Er is onder meer dagopvang, weekendopvang en 24-uursopvang. Ze kunnen hier veel verschillende dingen doen. Veel jongeren hebben niet de concentratie om aan één ding te werken.”

Wereld vergroten

De kinderen kunnen dieren verzorgen, in de tuin bezig zijn, een vuurtje stoken of appeltaart maken. “We maken hier hun wereld wat groter.” De tuin is de favoriete plek van Gaby. “We hebben een mooi stuk grond waar we groente verbouwen. Maar dat is wel een beetje ons ondergeschoven kindje. Onze eerste prioriteit is altijd de zorg, maar nu willen meer met de tuin doen”, zegt Bernadette. “Daar willen we ook buurtbewoners bij betrekken.”

Vriendentuin

“Een deel van de tuin wordt een Vriendentuin waar de buren vrijwillig als maatje met de jongeren aan de slag gaan. Het doel is dat ze meerdere dagen per week samen bezig zijn. Daarvoor hebben we iemand nodig die de kar gaat trekken, die zorgt voor structuur. Want zelf heb ik te weinig tijd om het goed weg te zetten. We pakken nu de kans om het beter, mooier en grootser aan te pakken.”

Paardenkar

Om nog meer contact met de buurt te creëren, wil Bernadette wekelijks jongeren op pad sturen met een paardenkar om groente en fruit te verkopen. “Ze leren dan hoe ze groente en eieren kunnen verkopen en raken aan de praat met andere mensen. Op die manier verbeteren ze hun sociale vaardigheden.”

Aanschuiftafel

Ook is er een buurtmaaltijd aan de zogenoemde aanschuiftafel. “We koken samen een maaltijd met groente uit de tuin. We proberen zoveel mogelijk jongeren te bereiken. De sfeer is relaxed, het eten lekker en we hopen dat de jongeren zo weer hun netwerk versterken.”

Baan

Ook Gaby heeft andere mensen leren kennen. “Maar ik kwam niet om vrienden te maken. Ik vind het heel gezellig hier, maar ik kwam echt voor mezelf. Hier bezig zijn heeft me heel erg geholpen. Ik heb grote stappen gemaakt en ga nu zelfs op zoek naar een eventueel betaalde baan.”

Tip

Tijdens haar aanvraag voor steun van het Oranje Fonds belde Bernadette diverse keren op met vragen. “Dat is erg prettig en moet je gewoon doen. Je zit vol ideeën die je wil omzetten naar een plan. Een plan helpt om structuur aan te brengen en te ontdekken wat haalbaar is. Het is een heel proces.”

De stichting krijgt € 25.000,= van het Oranje Fonds om de tuin en de winkel naar een hoger niveau te tillen. Het geld gaat onder meer naar personeelskosten.  

Meer informatie over Stichting De Locatie.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte