placeholder

'Op de groene bewegingsroute ontmoeten mensen elkaar’

“Door een groene bewegingsroute willen we onze zorginstelling onderdeel laten zijn van een totaal nieuwe woonwijk waar iedereen met elkaar in verbinding staat."

'Op de groene bewegingsroute ontmoeten mensen elkaar’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Enschede
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
36.200,=

"We willen geen zorgbehoevende mensen meer wegstoppen in saaie grijze gebouwen", vertelt projectleider Henk Abels van de Posten in Enschede. “De wijkbewoners kwamen zelf met het idee een route te realiseren tussen twee locaties van ons zorgcentrum. Cliënten, de jeugd en buurtgenoten kunnen van het pad genieten.”

Belevingsplekken

Onder de noemer ‘Groen, ontmoeten en bewegen’ is er op en rondom het weggetje, dat door twee woonwijken loopt, van alles te doen. “Denk aan belevingsplekken, voelborden met verschillende materialen, objecten die geluid maken en beweegtuinen”, legt projectleider van alle groene initiatieven Inge Vierhout uit. Op de route ligt ook een kinderboerderij.

Verleiden

“Het is de bedoeling dat de mensen elkaar op de groene bewegingsroute ontmoeten. We willen niet alleen eenzame cliënten uit hun appartement lokken, maar ook mensen in de wijk verleiden uit hun huis te komen om te bewegen en elkaar tegen te komen”, zegt Henk.

Kinderen en ouderen

Een deel van het pad is al af. “De groene route is een beetje het kindje van de wijkbewoners. Het is echt van hen”, zegt Inge. “Een aantal basisscholen wil ook graag dat de kinderen in contact komen met de ouderen. We denken nu aan een moestuin en een voetbalveld waar ouderen naar de kinderen kunnen kijken. Het verbinden van ouderen met kinderen is natuurlijk hartstikke mooi.” 

Park

Henk ziet het al helemaal voor zich. “Een buurt waar jonge en oude mensen volop wandelen, genieten, bewegen, een praatje maken en soms zelfs met elkaar in een tuin aan het rommelen zijn. Een beetje als een zondagmiddag in het park waar iedereen door elkaar heen loopt, maar dan in een wijk.” 

Uitnodigend

Inge hoopt vooral dat de zorginstelling straks geen apart onderdeel meer is van de buurt. “Ook rondom de zorglocaties moet het groen en uitnodigend zijn. Het moet een plek zijn waar andere mensen graag naartoe gaan. Het zou mooi zijn als ze bij ons langskomen om een kopje koffie te drinken.” 

Minder medicatie

De eerste ervaringen zijn positief. “Van de verpleging en verzorging horen we dat cliënten lekker bewegen en daarna moe zijn. Ze zijn rustiger, hebben meer contact met andere mensen, slapen beter en hebben minder medicatie nodig”, weet Inge. “Een bewoner vertelde laatst dat ze het fijn vond dat ze weer lekker buiten komt en dat ze met mensen praat die ze normaal niet zo snel zou zien.”

Woonplezier

“Buurtbewoners kijken nu ook anders tegen de Posten aan. In eerste instantie was het voor hen een zorglocatie waar mensen zitten die zorg nodig hebben. Nu heeft het veel meer betekenis gekregen. Het woonplezier is vergroot nu ze erbij betrokken zijn. Ze genieten van het contact met de mensen.” 

Gemengde samenleving

“En dat is precies de bedoeling. We willen dementerenden niet meer wegstoppen achter gesloten deuren”, gaat Henk verder. “Wij willen naar een gemengde samenleving. Er wonen hier ook al studenten die een handje meehelpen. Ze doen vrijwilligerswerk, kunnen straks met het groen helpen en wandelen met de bewoners. Samen zijn we in staat eenzaamheid onder ouderen op onze eigen locaties en in de omringende wijken aan te pakken.”

Tip 

“Financiële steun vragen voor een project moet je gewoon proberen, maar kijk eerst of er draagvlak is”, adviseert Henk aan andere initiatiefnemers. “Ja, vaak maak je een plan en dan blijkt dat er geen behoefte aan is”, zegt Inge. “Je doet het voor de mensen.” 

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met een totaalbedrag van € 36.200,= . Dat geld is onder meer bestemd voor de aanschaf van beweegelementen, het aanleggen van het groen en workshops voor personeel. 

Meer informatie over De Posten.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.