placeholder

‘Op de fiets huilde ze van blijdschap’

“Een mevrouw had 61 jaar niet meer gefietst. Ze huilde van blijdschap. Ze kwam eerder alleen met een rollator haar huis uit.” 

‘Op de fiets huilde ze van blijdschap’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Stramproy
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
7000,=

“Ze is ons meest enthousiaste deelnemer”, vertelt fietsvrijwilliger en coördinator Huub (75). Hij zet zich in voor het fietsprogramma van Stichting Leefbaarheid Stramproy. “We willen de leefbaarheid van onze kwetsbare inwoners vergroten. Met dit project gaan vrijwilligers op pad met ouderen en mindervaliden die niet meer zelfstandig kunnen fietsen”, legt initiatiefnemer Mat Keijers uit. “Ze komen de deur uit, krijgen beweging en hebben sociaal contact.” 

Genieten

De stichting maakt gebruik van duo- en rolstoelfietsen. “De mensen komen op plekken waar ze heel lang niet geweest zijn. Onderweg drinken we koffie en eten we Limburgse vlaai. Het is echt genieten. Niet alleen voor de deelnemers die de natuur weer ingaan en uit hun isolement komen, maar ook voor de fietsvrijwilligers die iedere week klaarstaan. Een vrijwilliger gaat met één deelnemer op pad. Ze krijgen echt een band met elkaar. Het is voor beiden heel leuk.”

Levensverhaal

“De oudste deelneemster op de rolstoelfiets is 99 jaar. Tijdens de tochtjes vertelt ze haar herinneringen. Heel haar levensverhaal komt voorbij. Het gaat niet alleen om de fietstocht maar ook om het contact. Natuurlijk kun je dit ook met de auto doen, maar met de fiets stop je even en kun je de tijd nemen.”

Wachtlijst

“We hadden van tevoren nooit verwacht dat we zoveel mensen blij kunnen maken. In het dorp wordt onder deze doelgroep veel gepraat over het fietsen. Er doen nu al 75 deelnemers mee. We hebben zelfs een wachtlijst. En dat alles binnen 5 maanden tijd”, gaat Mat verder. “We fietsen iedere dag. De deelnemers zijn zo enthousiast dat ze ook in de regen willen fietsen”, vertelt Huub.

Dankbaarheid

“Het mooiste is het plezier op hun gezichten. De mensen stappen af en omhelzen je. Die dankbaarheid is prachtig”, zegt Mat. “Ja, dat is echt uniek en fantastisch”, vult Huub aan. “Het is het mooiste salaris dat je als vrijwilliger kunt krijgen. Het contact onderling is ook zo mooi.” 

Voorbeeld

“We hopen dat dit fietsproject voor minder valide fietsers een voorbeeld is voor anderen. Op deze wijze kun je op een sociale en laagdrempelige manier veel plezier brengen”, vertelt Mat.

Contact

Een mooie bijkomstigheid is dat de kinderen van de ouderen vaak op hun eigen fiets meegaan. “Ook in het weekend nemen ze hun ouders mee om een ritje te maken. Daardoor hebben de kinderen veel meer contact met hun ouders. Dit hadden we van tevoren niet kunnen bedenken.”

Tip
Mat heeft tips voor andere mensen die ook steun willen aanvragen voor een sociaal initiatief. “Doe eerst een haalbaarheidsonderzoek. Stel daarna een heel goed en gedetailleerd plan van aanpak op, inclusief een meerjarenbegroting. Dat geeft vertrouwen aan de mensen die het geld geven. Daarna is een snelle invoering van belang. En begin klein en laat het uit zichzelf groeien.” 

Het Oranje Fonds steunt het project met € 7.000,=. De stichting heeft van dat geld een speciale fiets aangeschaft.

Meer informatie over Stichting Leefbaarheid Stramproy.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.