placeholder

'Mijn zoon met downsyndroom kan zich hier ontwikkelen'

Voor haar zoon met het downsyndroom wenste Miranda Pol een plek waar hij en anderen van betekenis kunnen zijn voor de buurt. Die was er niet, dus creëerde zij die zelf. En het werd veel meer. "Het voelt als een tweede familie."

'Mijn zoon met downsyndroom kan zich hier ontwikkelen'
Bekijk op de kaart
Locatie:
Schiedam
Jaar:
2016
Toegekend bedrag:
30.000,=

Bij de Buurtvrouw is men ervan overtuigd dat mensen met een beperking niet alleen iets vragen of nodig hebben, maar ook iets kunnen geven of betekenen voor een ander. Mensen zonder beperking tonen vaak alleen hun kracht, terwijl bij mensen met een beperking vaak alleen de kwetsbaarheid te zien is. Dat kon anders!

Creatieve boost

Daarbij signaleerde initiatiefnemer Miranda ook dat er veel panden in de buurt leeg stonden en dat het in de buurt ontbrak aan binding en gezelligheid. Veel buren misten een gezellige ontmoetingsplek met lekkere en betaalbare koffie. Om te praten en samen te werken aan gezamenlijke doelen, die de kwaliteit van de buurt positief beïnvloeden en de wijkeconomie op kleine schaal versterken. Hoogste tijd om de buurt een creatieve boost te geven.

Droompand

Miranda richtte de Buurtvrouw op, organiseerde tal van activiteiten in de buurt en verzamelde enthousiaste vrijwilligers om zich heen. Maar het gedroomde pand ontbrak nog. Eind januari 2015 was het dan toch zover. De Buurtvrouw kreeg de sleutel van haar droompand: een schoolgebouw uit 1937 met buitenterrein, midden in de buurt. 

Bruisend centrum

Inmiddels is het een bruisend centrum met moestuin en terras en mee-werkplekken in de buurtwinkel voor mensen met een beperking. Dankzij een bijdrage van het Oranje Fonds, van talloze bedrijven, de gemeente en samenwerkingspartners. En dankzij de inzet van vele vrijwilligers.  

Meer gesteunde initiatieven