‘Kinderen met een beperking verdienen een kans’

‘Kinderen met een beperking verdienen een kans’

“Ik maakte me zorgen over mijn dochter. Ze heeft een licht verstandelijke beperking. Dankzij het project Getting There Surely zit ze niet meer thuis op de bank.”

 

Cariben, Pos Chiquito, Aruba

2018
60.269,=

Jennifer haar dochter Jenireé is 19 jaar. “Na het speciaal onderwijs is er geen vervolgopleiding, tenzij de kinderen hele hoge punten hebben. Maar dat is bijna onmogelijk. Mijn dochter kwam thuis te zitten. Maar ik werk ook en gevaar ligt op de loer, zoals gevaarlijke jongens en drugs. Ik heb zelfs meerdere keren contact opgenomen met de minister omdat deze kinderen op Aruba aan hun lot worden overgelaten als ze klaar zijn met school.”

Bijspijkeren

“Deze kinderen hebben moeite met leren en begrijpen en beperkte sociale vaardigheden. Met ons project herhalen we de vaardigheden die ze op school hebben geleerd zodat ze die niet vergeten”, vertelt projectleider Lilian Felter van Foundation for Research, Education and Recreation Aruba (FRERA). “Denk aan rekenen en taallessen. Ook krijgen ze de basisprincipes mee van Nederlands en Engels. Op school leerden ze alleen Papiamento terwijl ze op het werk de andere talen nodig hebben.”

Sociale vaardigheden

“Daarnaast willen we hun sociale vaardigheden vergroten en ze weerbaar maken. We bootsen situaties in de maatschappij na. Verder hopen we dat ze door onze lessen zelfstandig worden. Zo leren we ze hoe ze moeten omgaan met geld. Dat doen we met vrijwillige mentoren die bijna een-op-een met de kinderen bezig zijn.”

Aandacht

Jenireé is blij dat ze niet meer thuis zit. “Ik vind het ook fijn dat ik in contact kom met andere mensen.” Ze heeft meerdere keren geprobeerd te werken, maar kwam na haar proeftijd weer terug naar het project om toch bezig te zijn. “We merken dat bedrijven niet weten hoe ze met hen moeten omgaan. Deze jongeren vragen extra aandacht en meer tijd. Jenireé heeft al twee keer een proeftijd doorlopen bij een werkplaats omdat haar werktempo te laag zou zijn.”

Coaching

Het einde van het project is in zicht, maar nu er een nieuw probleem is ontdekt denkt de stichting na over een vervolg. “Er is een groepje klaar om te gaan werken. We zouden hen willen begeleiden tijdens het werk”, zegt projectleider Esther Wilson. “Ons volgende doel is dan ook werkgevers informeren. Er is coaching nodig zodat deze kinderen echt een kans krijgen om verder te leren en zo op eigen benen te staan.”

Tip

Volgens Lilian is het belangrijk de SFC-aanvraag van het project zo helder mogelijk te beschrijven omdat de uitdagingen van deze doelgroep vrij onbekend en complex zijn.  “Het zou ook goed zijn als er voorbeelden van projectaanvragen ergens op een site staan zodat men hiervan kan leren. Onderling contact tussen verschillende organisaties en/of projecten zou fijn zijn om ervaringen en ideeën uit te wisselen.”

Het Oranje Fonds steunde het project drie jaar. Voor het laatste jaar ontving de stichting € 60.269,=. Het geld ging onder meer naar handleidingen, methoden, versnaperingen voor de jongeren, sociale activiteiten, materiaalkosten, gedeeltelijke vergoeding aan de mentoren, projectleiders en huur van de gebouwen.

Meer informatie over FRERA.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte