‘Kinderen leren bij ons in en door de praktijk, niet uit boeken’

‘Kinderen leren bij ons in en door de praktijk, niet uit boeken’

“De kinderen zitten vol met verhalen als ze thuiskomen. We krijgen dan ook hele leuke reacties van de ouders over onze weekendschool.”

Limburg, Sweikhuizen

2019
70.000,=

Petje af laat kinderen op 28 zondagen kennismaken met zeven verschillende beroepen”, legt locatiemanager Michel van Dijke uit. “Het is een landelijk initiatief. Wij waren er al voor kinderen uit de omgeving Sittard-Geleen-Schinnen en Heerlen, maar zijn nu ook begonnen in Maastricht.”

Gastdocenten

“Kinderen tussen de 10 en 14 jaar leren bij ons in en door de praktijk, niet uit boeken. Onze gastdocenten verzorgen leuke en leerzame lessen. Er is een keer een timmerman geweest. Een andere keer was er aandacht voor de politie en brandweer.”

Omroep L1

“In Maastricht ging het eerste blok over media en journalistiek. We zijn naar de regionale omroep L1 geweest. Daar kregen de kinderen een rondleiding en les over vloggen en social media. Ze kwamen ook nog live op de radio. Dat was natuurlijk helemaal gaaf.”

Talenten

De jonge deelnemers leren ook hun talenten te ontdekken. “Ieder kind heeft een talent. Wij zijn er om uit te zoeken wat ze leuk vinden. Het is een stukje oriëntatie voor later. Ze kunnen drie jaar meedoen. Ieder jaar sluiten ze af met een certificaat. Een keer liet een jongetje dat net was begonnen enthousiast aan me weten dat hij alle jaren erbij wilde zijn.”

Flyer

Janaya (11) doet mee op een andere locatie. “Ze had een flyer gekregen op school en het leek haar leuk om met verschillende beroepen kennis te maken. Ze verveelt zich vaak op zondag dus ik vond het wel slim om mee te doen. Ze vindt het heel leuk en daar doen we het “natuurlijk voor”, vertelt haar moeder Joyce lachend. 

Speelse manier

“Ze maakt op een speelse manier kennis met verschillende beroepen. Ze leren echt iets over het beroep en kunnen vragen stellen. Het is ook leuk dat er beroepen aan de orde komen waar je zelf niet snel aan denkt. Zo was er aandacht voor de uitvaartondernemer. Mooi dat zoiets kan, want het is wel onderdeel van het leven.”

Presentatie

“De kinderen geven ook een presentatie aan de ouders”, vult Michel aan. “Zo speelden ze na het blok over media en journalistiek De Wereld Draait Door na. Het was mooi om te zien dat sommige kinderen helemaal uit hun schulp kropen. 

Olievlek

Michel hoopt dat Petje af zich als een olievlek over heel Limburg verspreidt. “Mijn droom is dat het over vijf jaar in heel Limburg is en dat het concept bekend is bij veel mensen. Ik zou willen dat dit al bestond toen ik jong was. Ik wist totaal niet wat ik wilde worden. Op deze manier kom je op een speelse manier met hele verschillende beroepen in aanraking. Het onderlinge contact tussen de kinderen is ook nog eens heel mooi.” 

Tip

Michels tip voor andere initiatiefnemers die een aanvraag voor financiële steun indienen? “Schrijf je verhaal passievol op. Je doet iets met passie en probeer dat over te brengen.” 

Het Oranje Fonds steunt het project drie jaar. De stichting krijgt € 70.000,=. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor de personeelskosten en uitstapjes. 

Meer informatie over Stichting Petje af Zuid-Limburg
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte