placeholder

‘Je ziet de vrouwen sterker worden en uit hun schulp kruipen’

“Deze groep dakloze vrouwen zonder verblijfsvergunning heeft nergens recht op. Ze kunnen en mogen niks. Niet werken, niet naar school. Dat raakt mij."

‘Je ziet de vrouwen sterker worden en uit hun schulp kruipen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Nijmegen
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
8400,=

“Ik ben een bevoorrecht persoon. Ik ben gezond en heb allerlei kansen gehad. Deze vrouwen met medische problemen leven bijna onder erbarmelijke omstandigheden en krijgen geen kans. Wij proberen toch iets voor hen te betekenen”, zegt bestuurslid Lenie Scholten van Stichting Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen. “In onze opvang vangen we ze maximaal een half jaar op. In die tijd bieden we begeleiding en proberen we hun gezondheid zoveel mogelijk te herstellen.”

Netwerk

“Bij ons komen vrouwen die gevlucht zijn omdat ze bijvoorbeeld zijn bekeerd tot een ander geloof, gevlucht voor eerwraak of seksueel geweld of al langer in Nederland verblijven maar nergens terechtkunnen. We helpen hen een netwerk op te bouwen zodat ze na zes maanden ergens anders naartoe kunnen. Ook ondersteunen we bij juridische procedures.”

Vertrouwensband

Maria (61) is een van de vrijwilligers. Ze is algemeen coördinator, geeft taalles en begeleidt een van de vrouwen. “Ik heb elke week contact met haar, want je probeert een vertrouwensband met elkaar op te bouwen. Ik ga mee naar de dokter, het ziekenhuis of de apotheek zodat ze weet hoe ze het daarna zelf moet doen."

Zelfvertrouwen

“De vrouwen volgen in groepsverband een verplicht activiteitenprogramma om structuur te geven aan hun leven, weer zelfvertrouwen te krijgen en aan hun toekomst te werken. Voor de vrouwen is het heel fijn dat ze lotgenoten ontmoeten. Ze leren soms nog meer van elkaar dan van ons”, legt Lenie uit. “Het programma wordt gegeven door vrijwilligers. Het bestaat onder meer uit gezondheidsvoorlichting, Nederlandse les, sporten en creatieve activiteiten. Daarnaast hebben ze dus allemaal een persoonlijke begeleider.”

Toekomst

Volgens Maria klinkt deze vorm van vrijwilligerswerk heel zwaar. “De trieste verhalen horen erbij. Het is verschrikkelijk, maar je moet naar de toekomst kijken. Ik vind het fijn dat ik iets doe wat ertoe doet en waardoor andere mensen verder kunnen. Ik geef hen lucht, licht en hoop.”

Veerkracht

De ontwikkeling die de vrouwen doormaken geeft Lenie veel voldoening. “Als we ze ophalen van het station, staan ze in de schaduw. Ze durven zichzelf bijna niet te laten zien en komen over als een bang vogeltje. Maar na zes maanden staan er vrouwen die een toekomstplan hebben en weten welke stappen ze willen nemen. Dat is fantastisch. Je ziet ze sterker worden en uit hun schulp kruipen. Die veerkracht is prachtig.”

Subsidies

De stichting betaalt alles met subsidies. “Van reiskosten, dokterskosten tot het leefgeld voor de vrouwen. Met het geld van het Oranje Fonds kunnen we een professioneel bureau inschakelen voor onze website en folders. We hopen zo nieuwe vrijwilligers en donateurs aan te trekken.”

Hulp op maat

“Ik probeer me altijd voor te stellen hoe het zou zijn om zelf op de vlucht te zijn en je wordt afgewezen. Ik hoop dat we in de toekomst meer hulp op maat kunnen bieden. Het zou fijn zijn als we per vrouw kunnen kijken wat haar interesse of talent is”, gaat Lenie verder. “Het zijn zulke mooie mensen”, vult Maria aan. “Door dit werk verrijk ik hen, maar zij verrijken mij ook. Het is nooit alleen goed voor de ander, maar ook voor jezelf.”

Tip

Lenie adviseert andere initiatiefnemers die een fonds willen aanschrijven, niet te twijfelen. “Je moet het gewoon doen. Je moet niet altijd te bescheiden zijn, hoewel dat waarschijnlijk wel past bij vrijwilligersorganisaties. Stap dus over je schroom heen.”

Het Oranje Fonds steunt de stichting met € 8.400,=. Een deel van dat bedrag gaat naar promotiemateriaal, een ander deel naar de training van de nieuwe vrijwilligers.

Meer informatie over Stichting Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.