‘Je voelt je weer alsof je de moeite waard bent’

‘Je voelt je weer alsof je de moeite waard bent’

“Je hebt een bepaald beeld van jezelf, maar zij zagen me op een hele andere manier. Daardoor ging ik anders naar mezelf kijken. Ik ging zelfs anders lopen. Je ziet echt een betere versie van jezelf ontstaan.”

Limburg, Maastricht

2018
3000,=

Carola (61) is een van de mensen die is aangekleed door Stichting Dress For Success. “Ik zit in de bijstand. Ik heb al heel lang geen kleding kunnen kopen. Toen ik ging solliciteren voor een participatiebaan kon ik dankzij de stichting op gesprek in een mooie outfit.”

Eerste indruk

“Als je lekker in je vel zit heeft dat een positieve invloed op het succes van de sollicitatie”, vertelt bestuursvoorzitter Ellen Mulleneers. “We kleden mensen die een smalle beurs hebben en zichzelf niet in het nieuw kunnen hijsen. Door ons kunnen ze een goede eerste indruk maken als ze binnenkomen.”

Nieuw en gedragen

De tiende winkel van Dress For Succes krijgt nieuwe en gedragen kleding van particulieren. “Maar ook zijn er bedrijven die inzamelingsacties houden onder hun personeel of doneren winkelketens collecties die eruit gaan. We sorteren, maken en wassen alles wat bij ons binnenkomt. Het hangt per seizoen in de winkel.”

Plaatje

De winkel werkt op afspraak. “We nemen ruim de tijd voor klanten. We zoeken uit welke kleuren het beste bij ze passen. We kijken hoe de kleding staat en gaan door totdat het plaatje klopt.”

Carola beaamt dat. “Ik vond het fantastisch. De mensen zijn heel warm en hartelijk. Ze hebben oog voor de persoon die je bent. Ze kijken echt naar jou en proberen van alles. Het voelde als een warm bad. Echt ongelofelijk.”

Professionaliseren

Inmiddels is het tijd om te professionaliseren. “Daar komt veel bij kijken, zoals het realiseren van een mooi magazijn in ons nieuwe pand. We zitten nu in een oude groentewinkel en willen de koelcel verbouwen. We willen een professioneel magazijn met kledingrekken, kasten en dozen om te stapelen."

De winkel ziet er al heel mooi uit. "Bij het verhuizen zijn we heel brutaal geweest en hebben aan anderen hulp gevraagd. Mensen willen graag bijdragen. De een doet dat met gesloten beurzen, de ander legt goedkoop een vloer.”

Zelfvertrouwen

Klanten gaan uiteindelijk naar huis met een complete set die ze mogen houden. “Van schoenen, hoed, tas tot winterjas. Als ze een baan krijgen, kunnen ze ook een tweede setje halen om te combineren en af te wisselen. Als het nodig is, geven we ook advies over make-up, haar en jezelf presenteren. Door onze hulp krijgt hun zelfvertrouwen een boost. Ze gaan hier blij de deur uit!”

Moeite waard

“Je voelt je weer alsof je de moeite waard bent” bevestigt Carola. “Dat straal je uit en dat heeft effect. Daardoor had ik absoluut het gevoel dat ik een goede eerste indruk maakte toen ik ging solliciteren. En het mooie is…ik heb de baan!”

Tip

Mensen die een aanvraag willen doen voor financiële steun voor hun project, moeten goed voorbereid zijn, vindt Ellen. “Een goede voorbereiding is het halve werk. Je begint enthousiast maar naderhand komen er veel vragen. En denk goed na over de begroting en cofinanciering. Wees ook niet te bescheiden om anderen hulp te vragen."

Het Oranje Fonds steunt met 3000,=. Dat geld gaat naar de opknapbeurt en de inrichting van het magazijn.

Meer informatie over Dress For Succes.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte