placeholder

‘Je huis moet een veilige plek zijn’

“Het is heel mooi als je ziet dat mensen met een klein duwtje in de rug dichterbij elkaar komen zodat ze aangenamer naast elkaar kunnen wonen.”

‘Je huis moet een veilige plek zijn’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Enschede
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
600,=

Jan (69) is een van de vrijwillige buurtbemiddelaars van Buurtbemiddeling Enschede. “Prettig wonen is heel belangrijk. Ik heb leuk contact met de mensen in mijn straat. Ik gun dat een ander ook. Bij een burenruzie is er vaak iets kleins gebeurd waar de ander niets van weet. Dan is het leuk als je het contact toch weer op gang kunt brengen.

Huis-tuin-en-keukenproblematiek

“We doen eigenlijk niets anders dan ondersteunen bij conflicten tussen buren”, vertelt initiatiefnemer Jolanda Borggreve.”De buurtbemiddelaars helpen bij het oplossen van huis-tuin-en-keukenproblematiek zodat mensen weer prettig kunnen wonen. Het kan om van alles gaan, van een foutgeparkeerde auto, pestgedrag tot andere ergernissen. Als iemand ons belt vragen we of degene het ook echt zelf wil oplossen. Ze moeten er wel energie in willen steken.” 

Duo’s

De buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers. “Ze gaan altijd met z’n tweeën op stap. Ze moeten elkaar wel kennen en op elkaar zijn ingespeeld. We hebben geen vaste koppels, maar de duo’s bestaan wel altijd uit een man en een vrouw. Ik weet inmiddels wie goed met elkaar op pad kunnen voor een bepaald onderwerp.”

Gevoel

“Ik vind het een goede aanvulling dat een man en vrouw samenwerken”, zegt Jan. “Je merkt toch dat vrouwen soms ook andere vragen stellen. Over het algemeen spelen ze meer in op het gevoel van de gesprekpartners.”

Veilige plek

“De mensen die onze hulp vragen hebben echt last van het conflict, terwijl je huis een veilige plek moet zijn”, gaat Jolanda verder. “Soms vraag ik me weleens af waar het normale burencontact is gebleven. Als je ergens komt wonen is het een kleine moeite om je voor te stellen. Met elkaar praten is de sleutel.” Luisteren is volgens Jan ook essentieel. “Als je goed luistert naar elkaar, dan kan er nooit een probleem ontstaan.”

Achterliggend probleem

Volgens Jolanda is er vaak meer aan de hand. “Het lukt ons meestal om dat naar boven te krijgen. Als het nodig is, schakelen we de hulp in van andere organisaties.” Jan beaamt dat er vaak iets anders speelt. “Als er ruzie is om de schutting, ligt er iets anders aan ten grondslag. Het is leuk om erachter te komen wat het achterliggende probleem is.”

Emotioneel

Jolanda zegt dat mensen vaak emotioneel reageren. “En het is juist verstandig om niet naar iemand toe te gaan als je al boos bent. Laat het bezinken. Nog beter, slaap er een nachtje over. Als het conflict is opgelost, vragen we na ongeveer drie maanden hoe het gaat.”

Verrassingseffect 

“Soms is er echt sprake van een verrassingseffect”, zegt Jan. “We hadden een keer een bemiddeling waarvan we dachten dat het nergens op ging uitlopen. De mensen om wie het ging, hadden het gebouw al verlaten. Toen wij weggingen bleken de buren buiten nog steeds gezellig samen te kletsen onder de volle maan. Dat was zo’n mooi moment.”

Bewondering

Jolanda vindt het knap dat de vrijwilligers zich belangeloos inzetten. “Ze staan voor de deur omdat ze willen dat mensen lekker wonen en een fijne relatie hebben met hun buren. Het is heel bijzonder dat mensen dat doen in hun vrije tijd. Daar heb ik veel bewondering voor. Zonder de bemiddelaars kunnen we het werk niet doen. Ik zorg ervoor dat ze op hun voetstuk blijven staan.” 

Tip 

“Als iemand steun wil aanvragen bij een fonds dan is het handig om eerst goed de voorwaarden te lezen. Dan weet je of je kans maakt. Er zijn zoveel verschillende fondsen, dus zoek er een uit die bij je project past”, adviseert Jolanda aan andere initiatiefnemers die een aanvraag willen indienen. 

Het Oranje Fonds steunt het project met € 600,=. Dat bedrag gaat naar de training van de vrijwilligers. 

Meer informatie over Buurtbemiddeling Enschede.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.