‘Je hoeft geen superman te zijn om een held te zijn’

‘Je hoeft geen superman te zijn om een held te zijn’

“De energie van de jongeren was heerlijk. Ze wilden zo graag nog meer voor mij doen. Ze vonden het echt jammer dat de klus erop zat.”

Groningen, Groningen

2018
34.000,=

Annemarie (41) kreeg onlangs studenten over de vloer die voor haar de tuin opknapten. De jongeren werken vrijwillig mee aan het project Stadshelden. “Er zijn heel veel mensen die geen netwerk hebben waarop ze kunnen terugvallen. Voor die mensen kijken we of we jongeren bereid kunnen vinden om ze te helpen”, vertelt Albert Veenstra, pionier en coördinator Jongerennetwerk Stadshelden.

Verbinden

“We verbinden jongeren met kwetsbare groepen in de stad Groningen. We doen twee dingen: we motiveren en stimuleren hen om zich in te zetten voor de samenleving. En we werken veel samen met andere organisaties waar hulpvragen binnenkomen. We kunnen dit doen dankzij fondsen. Door hun bijdragen kunnen we tijd maken om jongeren te bereiken en de wereld een stukje mooier maken.” 

Betekenen

Noah (21) was een van de studenten die aan de slag ging in de tuin van Annemarie. “Ik ben lid van een dispuut en het leek ons heel erg mooi om ons ook in te zetten voor de stad. We willen graag iets betekenen voor de mensen om ons heen. Terwijl je iemand helpt, heb je een goede tijd met elkaar. En ik word zelf blij van iemand anders blij maken.”

Begaan

“We werken nu vooral met groepen jongeren, zoals disputen van studentenverenigingen. Uiteindelijk is het ons doel om met ons jongerennetwerk individuele mensen te bereiken in de hoop dat iemand één keer in de twee weken een ander helpt. Het zou heel tof zijn als de inwoners van Groningen zien dat jongeren ook begaan zijn met mensen in hun directe omgeving”, zegt Albert.

Eenzaam

De hulpvragen kunnen heel divers zijn. “Een oudere mevrouw gaf aan dat ze eenzaam was. Ze had niemand meer en wilde graag met iemand koffiedrinken. Ze deed zelf aan haken en breien en wilde die kennis graag doorgeven. Uiteindelijk vonden we een jongere die dat leuk vindt. Hulp is niet altijd ingewikkeld, maar kan ook laagdrempelig en simpel zijn.”

Kwetsbaar

“We zoeken dan ook mensen die een held willen zijn in de kleinste dingen. Want je hoeft geen superman te zijn om een held te zijn. Je bent al een held omdat je iets betekent voor iemand die het nodig heeft. En iemand die zich kwetsbaar opstelt omdat hij erkent dat hij hulp nodig heeft, is ook een held.”

Tranen

Annemarie roept zeker nog een keer de hulp in van Stadshelden. “En ik zou het aan iedereen aanraden. De studenten hebben trouwens ook nog de voortuin van mijn buurvrouw opgeknapt. Ze is ziek en was aan het slapen. Toen ze wakker werd, zag ze opeens een prachtig gesnoeide tuin. Ze was tot tranen geroerd.”

Kostbaar

“Ik vind het echt heel mooi dat de stichting jongeren motiveert wat voor de maatschappij te betekenen zonder dat daar iets tegenover staat”, gaat ze verder. Maar volgens Albert krijgen de jongeren er wel iets voor terug. “Dankbaarheid en tranen in de ogen van iemand omdat hij zelf iets niet kon. Dat is ontzettend kostbaar.” 

Tip

Albert heeft een tip voor andere initiatiefnemers van projecten die financiële steun willen aanvragen. “Wees concreet over wat je wil en schrijf goed op wat je doel is. Dat is voor het fonds belangrijk, maar ook voor jezelf. Het houdt je scherp. En schrijf vanuit je hart. Daar gaat het om.” 

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met een bedrag van € 34.000,=. Het bedrag is onder meer bedoeld voor het opzetten van het project, loonkosten en pr. 

Lees meer over Stadshelden.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte