placeholder

‘Ik weet hoe het is om veroordeeld te worden als je schulden hebt’

“Ik heb zelf schuldproblemen gehad en ben blij dat ik nu anderen kan helpen. Als ze horen dat ik uit de schulden ben gekomen, dan weten ze dat zij het ook kunnen.”

 

‘Ik weet hoe het is om veroordeeld te worden als je schulden hebt’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Sittard
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
2000,=

Sandra werkt als vrijwilliger bij Werkplaats Financiën Sittard-Geleen. "Meestal word je pas geholpen als je torenhoge schulden hebt en je bij Kredietbank Nederland terechtkomt. Onze stichting helpt al als mensen zelf signaleren dat het mis kan gaan met de financiën.”

Opeenstapeling

Als ervaringsdeskundige weet ze hoe snel financiële problemen kunnen ontstaan. “Ik verloor mijn baan, had problemen met de uitkeringsaanvraag en belandde vervolgens in een burn-out. Het was dus een opeenstapeling en dan lopen schulden snel op."

Anonieme plek

“Alle inwoners die merken dat het niet goed gaat op financieel gebied kunnen tijdens ons inloopspreekuur langskomen met hun vragen. Zelfs anoniem. Er heerst een informele sfeer om de drempel nog meer te verlagen”, zegt initiatiefnemer Dick Haster. “Veel mensen met schuldproblemen schamen zich namelijk. Wij willen graag gezien worden als deskundige vrienden.”

Samen

De mensen die het spreekuur bezoeken hebben uiteenlopende vragen. “Het kan gaan om eenvoudige zaken zoals belastingaanvragen en toeslagen maar het kan ook zijn dat iemand binnenkomt die uit zijn huis dreigt te worden gezet. We proberen iedereen te ondersteunen en advies te geven”, vertelt Sandra. “En we lossen de problemen samen op, want ze moeten zelf weer grip op de situatie krijgen.”

Veroordelen

Dick werkt samen met instanties als de Kredietbank en maatschappelijk werk. Ook zet hij bewust ervaringsdeskundigen in. “Ze voelen veel beter aan wat er met de mensen gebeurt. En onze cliënten lopen niet het risico dat ze worden veroordeeld.” Sandra beaamt dat. “Ik weet zelf hoe het is om veroordeeld te worden. Daar word je niet vrolijk van. Het is daarom fijn om iemand tegen te komen die weet waar je over praat en vooruitkijkt en niet achteruit."

Klachten

“Er zijn veel schrijnende verhalen”, gaat Sandra verder. “En er speelt altijd meer. Het is niet alleen een financieel probleem. Er is vaak ook iets anders. En andersom ook. Als je financiële problemen hebt, dan krijg je uiteindelijk ook mentale en lichamelijke klachten."

Meerdere locaties

Het gratis steunpunt heeft het steeds drukker. “We worden bekender”, vertelt Dick. “Uiteindelijk hoop ik op een aantal goede ruimtes op meerdere locaties met spreekuren in de ochtend én avond. Er zijn namelijk veel mensen die niet overdag kunnen.” Na het eerste contact volgt meestal een vervolgafspraak.

Positief resultaat

Sandra is er vanaf het eerste uur bij en heeft geen seconde spijt. “Ik vind het mooi om te zien dat ons werk uiteindelijk positief resultaat oplevert. Je kunt wel kijken waar het is fout gegaan, maar daar los je het probleem niet mee op. Door onze hulp zie je dat mensen zich beter voelen en sterker worden. Ze durven de draad weer op te pakken.

Tip

“Kom met een gedegen plan”, adviseert Dick mensen die voor hun project financiële steun willen aanvragen. “Maak een ruwe opzet en bespreek die met alle instanties en organisaties die met de problematiek te maken hebben om voldoende draagvlak te creëren.”

De stichting krijgt € 2000,= van het Oranje Fonds voor onder meer pr-materiaal, onkostenvergoeding van de vrijwilligers en kosten voor de huisvesting.  

Meer informatie over Werkplaats Financiën Sittard-Geleen.
Lees meer over andere gesteunde projecten.