placeholder

'We moesten als gezin overleven met één uitkering'

Terah was zwanger en moest samen met haar man en oudste kind zien rond te komen met één uitkering. Dat was een moeilijke tijd. Doordat zij mensen vond die naar haar omkeken, lukte het om haar leven weer op de rit te krijgen.

'We moesten als gezin overleven met één uitkering'
Bekijk op de kaart
Locatie:
Burgum
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
220.000,=

“Voorheen was ik vrijwilliger, maar verder deed ik niet veel. Ik was thuismoeder en vooral veel aan het Netflixen. Nu heb ik het weer druk”, vertelt Terah (27) openhartig. “Door de begeleiding van ’t Stationnetje ben ik begonnen met rijlessen, heb ik een bijbaantje en binnenkort een intakegesprek voor een studie. Ik ben heel blij en kijk uit naar de toekomst.”

Toekomst

“Terah is een van de deelnemers aan ons project ’t Stationnetje. We bieden jongeren een kans om te werken aan hun toekomst”, vertelt projectleider Melanie Berends-Vermaak van Stichting KEaRN Welzijn. “‘t Stationnetje is letterlijk een stationsgebouw in Hurdegaryp voor jongeren van 16 tot 27 jaar die om welke reden dan ook ondersteuning nodig hebben.”

Doel

“We werken met drie sporen. Jongeren gaan de slag met persoonlijke ontwikkeling, school of werk. Deze sporen lopen vaak door elkaar heen. Als je niet lekker in je vel zit, gaat het ook niet goed op school of op je werk of andersom.”

Aai

“De jongeren geven zelf aan welk doel ze hebben. Ze doorlopen een programma en krijgen ondersteuning van een vrijwillige coach. De coach denkt mee en geeft een duwtje in de rug als dit nodig is, maar ook een aai over de bol. Het kunnen jonge vrijwilligers zijn die al iets hebben bereikt in hun leven of oudere mensen die vanuit hun ervaring jongere mensen willen helpen.”

Koers

“Het mooie is dat de koers die een jongere wil varen leidend is. Wat wil hij en hoe gaat hij dat voor elkaar krijgen? Als een jongere het verpest, dan is hij zelf de dupe. Hij moet het voor zichzelf doen. Daarom is het noodzakelijk dat hij voor iets kiest dat hij zelf belangrijk vindt.” Het uitgangspunt is dan ook de intrinsieke motivatie, jongeren doen vrijwillig mee.

Eenzaam

Het leven van Terah is binnen een paar weken compleet veranderd. “Ik was depressief en eenzaam en had weinig contacten. Nu ken ik allerlei nieuwe mensen. Het project organiseert namelijk ook activiteiten waardoor je sociale contacten krijgt. Verder heb ik in het dorp andere moeders leren kennen. Dat had ik anders niet gedurfd. Mijn leven is positief veranderd.”

Voorbeeld

Melanie noemt haar een voorbeeld. “Het enige wat wij hebben gedaan is een omgeving creëren om te doen wat ze wil. Ze moet 1,5 uur reizen om bij ’t Stationnetje te komen. Dat doet ze twee keer in de week. Ze reist dus 6 uur per week om ergens te zijn om met haar leven aan de slag te gaan. Ik ben megatrots!”

Tip

Melanie adviseert andere initiatiefnemers die financiële steun willen aanvragen, vooral trouw te blijven aan de eigen visie en het idee. “Als het fonds daarin gelooft komt het goed. En anders ga je op zoek naar een ander fonds.”

Het Oranje Fonds draagt bij met een toekenning van € 220.000,=. Dat bedrag is bedoeld voor drie jaar en bestemd voor de start en ontwikkeling van het project.

Meer informatie over ’t Stationnetje van Stichting KEaRN Welzijn.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.