placeholder

'Iedereen die honger heeft kan bij ons aankloppen'

“De mensen die bij de voedselbank komen, hebben vaak een heel laag zelfbeeld. Ik vind het fijn om contact met ze te hebben. Je geeft ze het gevoel dat ze er mogen zijn.”

'Iedereen die honger heeft kan bij ons aankloppen'
Bekijk op de kaart
Locatie:
Beilen
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
13.500,=

“Sommigen hebben gewoon pech gehad of een verkeerde beslissing genomen. Door dit werk kun je ze een beetje op weg helpen, bijvoorbeeld door ze te informeren wat er mogelijk is. Zo probeer ik de drempel om hulp te zoeken wat te verlagen.” Grietje (69) is een van de bijna 150 vrijwilligers bij Voedselbank Hart van Drenthe in Assen. 

Frustrerend

Ze doet de screening van mensen die zich aanmelden en houdt de afnemersadministratie bij. “Je ziet wel hele schrijnende dingen. Het is soms ook frustrerend dat er voedselbanken moeten zijn.” Secretaris Aaltje Pol beaamt dat. “Het is eigenlijk helemaal niet mooi dat er een voedselbank nodig is, maar het is wel belangrijk. Het mooie is er dat we er samen voor zorgen dat we mensen helpen die het zelf niet kunnen.” 

Gezinnen

“We leveren voedselpakketten aan bijna vierhonderd huishoudens in de gemeente Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe en Tynaarlo. Daar zitten best veel grote gezinnen met kinderen bij. Toch zijn we ervan overtuigd dat we een hele grote groep mensen niet bereiken omdat ze zich schamen. Daarom is onze website heel laagdrempelig. Ze kunnen zich digitaal aanmelden. We hopen deze mensen zo in beweging te krijgen.”

Honger

“Iedereen die honger heeft kan bij ons aankloppen. Ze krijgen gelijk een pakket. Als ze aan bepaalde normen voldoen, kunnen we ze drie jaar helpen. Ouders die de zorg hebben voor minderjarige kinderen kunnen er langer gebruik van maken. Je moet er niet aan denken dat kinderen zonder eten naar school gaan, maar dat gebeurt helaas wel.”

Koelwagen

De stichting krijgt vers voedsel via lokale supermarkten. “Ook halen we eten op bij een distributiecentrum van Voedselbank Nederland in Meppel. Eerder werd het naar ons gebracht, maar nu moeten we het zelf doen. We hadden dan ook een nieuwe koelwagen nodig. Gelukkig zijn de fondsen ons goed gezind. Het is hartstikke belangrijk dat we op een goede manier voedsel bij elkaar kunnen sprokkelen.”

Samenwerken

“We willen het liefst dat mensen, als ze dat kunnen, geactiveerd worden en voor zichzelf gaan zorgen. Dat kan alleen maar door te werken. Ik denk dat het heel belangrijk is samen te werken met gemeente en reïntegratiebedrijven om te kijken hoe we deze mensen verder kunnen helpen. Maar er blijft zeker een hele grote groep aangewezen op de voedselbank.”

Warm gevoel

Grietje vindt het fijn dat ze iets voor een ander kan betekenen. “Ik vind dat je iets nuttigs voor de maatschappij moet doen. Zolang ik dat kan, doe ik dat. Ik voel me daar beter door.” Ook Aaltje vindt het meer dan logisch dat ze zich inzet voor anderen. “Ik ben opgegroeid met de stelregel dat je altijd moet klaarstaan voor anderen. Bij de voedselbank krijg ik een warm gevoel. Ik wil graag mensen helpen die het zelf niet kunnen en hen ondersteuning bieden.”

Petje af


 “Ik neem mijn petje af voor de vrijwilligers en de screeners. Zij horen de verhalen en die zijn soms zo triest. Daar moet je wel tegen kunnen. Het is best wel pittig. Het is niet alleen voedsel geven, je biedt tegelijkertijd een luisterend oor. De mensen zijn ook heel blij dat we er voor hen zijn.”

Tip

“Een tip voor mensen die bij een fonds een aanvraag willen indienen voor steun? Hou het zo eenvoudig en duidelijk mogelijk”, adviseert Aaltje. 

Het Oranje Fonds heeft € 13.500,= gedoneerd voor de aanschaf van een nieuwe koelwagen.

Meer informatie over Voedselbank Hart van Drenthe.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.